TRUDNICA ALEKSANDRA SEDAM SATI MOLILA LEKARE ZA POMOĆ, PA UMRLA U MUKAMA: Tragedija kakva se ne pamti
Trudnica, Foto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

velika tragedija

TRUDNICA ALEKSANDRA SEDAM SATI MOLILA LEKARE ZA POMOĆ, PA UMRLA U MUKAMA: Tragedija kakva se ne pamti

U istrazi učestvuju i policija i tužilaštvo

Objavljeno:

Trudna Aleksandra Ivanov (25) iz Botošana, preminula je pre nekoliko dana u bolnici u mukama, iako je sedam sati preklinjala doktore da joj pomognu. Nesrećna devojka u stomaku je nosila mrtav plod, a umesto pomoći, data joj je injekcija za smirenje i jedan lek, dok doktor, navodno, nije ni obišao mladu trudnicu koja je kukala u bolovima.

Prvi rezultati istrage pokazuju da su Aleksandri u 00.45 časova dali lek za smirenje i još jedan lek, te da do 7.35 časova, kada je upala u šok, nije primila nijednu terapiju.

U bolovima, a zanemarena od medicinskog osoblja, nesrećna Aleksandra slala je poruke kome je stigla, moleći za pomoć.

"Došla sam sa teškim bolovima i krvarenjem. Nažalost, beba je prestala da se razvija. Kažite mi, ima li šanse da noćas bude gotovo sve? Ne mogu više da trpim bolove. Boli kao da se porađam, molim vas, pomozite mi", pisala je Aleksandra lekaru koji joj je vodio trudnoću.

Navodno joj doktor ništa nije odgovorio. Tražila je od osoblja i rezultate prethodnih nalaza, niko ih nije dostavio. Sat vremena kasnije očajna je ponovo molila za pomoć dežurnog lekara.

"Molim vas, možemo li noćas da uradimo kiretažu? Ne mogu više da trpim bolove. Molim vas, pomozite mi, poludeću od bolova", govorila je.

Međutim, doktor je odbio da bilo šta učini.

Prilikom istrage slučaja tvrdio je da nije bilo potrebe za hitnom kiretažom.

"Nije bilo potrebno da to radimo tokom noći. Krvarenje nije bilo jako, cerviks je bio zatvoren, nije bilo znakova pobačaja", tvrdio je dežurni lekar prilikom davanja iskaza.

1 / 2 Foto: Shuterstock

Doktor je na bolničkoj listi pisao da su vitalni znaci očitavani tokom cele noći, ali je ustanovljeno da to nije istina. Jedino što je izmereno od parametara urađeno je na prijemu, gde je ustanovljeno da je Aleksandri povišen krvni pritisak, puls i da je anemična.

Na ultrazvuku je ustanovljeno i da bebino srce više ne kuca.

"Postoje jasni dokazi da se mučila, da je pokušavala da dozove lekare. Ona nije došla u bolnicu u poslednji čas, stigla je na vreme. Imala je šansu da preživi, ali ju je nebriga ubila", rekla je njena drugarica.

Aleksandra je neprekidno slala poruke tokom čitave noći i suprugu i roditeljima...

Oko 6.40 časova je poslala poruku da ne može više da izdrži. Nekih 25 minuta kasnije njenoj majci je samo stigla poruka "Ne mogu da dišem".

Aleksandra je prebačena u šok sobu u 7.40, bez srčanog ritma, sa krvarenjem iz nosa i usta. Nakon 40 minuta reanimacije, lekari su je proglasili mrtvom. Obdukcijom je ustanovljeno da je Aleksandra imala edem pluća, zastoj rada srca, a da je do smrti ploda došlo usled infekcije.

Ministar zdravlja Rumunije Aleksandru Rafila kaže da su lekari Aleksandru morali da operišu iste noći.

"Prava odluka bi bila da se to odmah uradilo, a ne da se čeka jutro da se vidi šta će da se dogodi", rekao je ministar i dodao da se i sam uverio da je u bolnici, gde se tragedija dogodila, "manir da dežurni lekari spavaju umesto da brinu o pacijentima".

"Ova bolnica mora odmah da bude organizovana i reorganizovana", rekao je ministar.

Istraga je pokazala i da bolnicu u kojoj je Aleksandra preminula nije imala protokol niti navedene medicinske procedure u slučaju trudnica kod kojih se dijagnostifikuje zastoj razvoja kod ploda.

U istrazi učestvuju i policija i tužilaštvo.

Nakon tragičnih događaja, građani Botošana su izašli na ulice da protestuju.

Bonus video:

01:43

STOTINE TRUDNICA NA NOVOJ TELEFONSKOJ LINIJI ZBOG VAKCINE: Ovo su pitanja koja najčešće postavljaju

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.