JAPAN POČEO DA ISPUŠTA PREČIŠĆENU RADIOAKTIVNU VODU IZ "FUKUŠIME": Odluka naišla na žestoku reakciju jedne zemlje!
Fukušima, Foto: Profimedia

KONTROVERZNO!

JAPAN POČEO DA ISPUŠTA PREČIŠĆENU RADIOAKTIVNU VODU IZ "FUKUŠIME": Odluka naišla na žestoku reakciju jedne zemlje!

Japan će sprovoditi monitoring oko područja ispuštanja vode i objavljivati rezultate nedeljno, rekao je japanski ministar životne sredine

Objavljeno:

Japan je počeo danas da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz razorene nuklearne elektrane "Fukušima" u Tihi okean.

Japanska vlada odobrila je taj potez pre dve godine, a prošlog meseca to je odobrila i Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) za nuklearku koja je teško oštećena u cunamiju i zemljotresu 2011. godine.

Operater "Fukušime" Tokio Electric Power (Tepco) saopštio je da je počelo ispuštanje prečišćene radioaktivne vode i da sve teče prema planu.

Japan će sprovoditi monitoring oko područja ispuštanja vode i objavljivati rezultate nedeljno, rekao je japanski ministar životne sredine.

Tepco očekuje da će proces ispuštanja otpadnih voda, ukupno više od 1,3 miliona tona, trajati oko 30 godina. Građanske grupe pokrenule su proteste u Japanu i u Južnoj Koreji.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se ispred sedišta operatera Tepco u Tokiju. Južnokorejska policija uhapsila je najmanje 14 demonstranata koji su ušli u japansku ambasadu u Seulu, rekao je svedok za Rojters.

Fukušima
Fukušimafoto: Profimedia

Kina je ponovila danas da se protivi tom potezu Japana, navodeći da japanska strana ne bi trebalo da nanosi sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu zbog svojih "sebičnih interesa" i da je to pitanje od šireg interesa.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Kina preduzeti mere za zaštitu mora i javnog zdravlja, kao i da će pojačati praćenje nivoa radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja prečišćene radiokativne vode iz Fukušime.

Tokio je zauzvrat kritikovao Kinu zbog širenja "naučno neutemeljenih tvrdnji", preneo je Rojters.

Južnokorejski premijer Han Duk-su pozvao je Japan da transparentno i odgovorno saopštava informacije o ispuštanju otpadnih voda iz "Fukušime" u narednih 30 godina. "Fukušima" je uništena je u martu 2011. godine u zemljotresu jačine 9,0 stepeni po Rihteru i cunamiju.

Bonus video:

02:44

JAPAN PREDSTAVIO PLAN ZA UVEĆANJE VOJNIH KAPACITETA!

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.