ŠTA ĆE SE DESITI SA VAGNEROVCIMA NAKON POGIBIJE PRIGOŽINA? Mogu li opstati? (VIDEO)
Jevgenij Prigožin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

KLJUČNA FIGURA

ŠTA ĆE SE DESITI SA VAGNEROVCIMA NAKON POGIBIJE PRIGOŽINA? Mogu li opstati? (VIDEO)

Među poginulim putnicima bili su i drugi visokopozicionirani članovi Vagnera

Objavljeno:

Pogibija čoveka, koji je ponizio ruskog predsednika Vladimira Putina, nije iznenađenje za većinu ruskih posmatrača. Međutim, nakon što se reakcije ljudi polako smiruju, sve više njih se pita da li plaćenička grupa Jevgenija Prigožina može da preživi bez njega?

Posle čuvenog "marša na Moskvu" pre dva meseca, šef CIA Vilijam Berns je predvideo da neće proći mnogo vremena, a da se ruski predsednik Vladimir Putin ne osveti.

I dok detalji o tome šta je izazvalo avionsku nesreću još uvek nisu poznati, ono što je jasno je da je Vagner, plaćenička organizacija koju je Prigožin osnovao, u suštini prvo razdvojena, a sada i dramatično "obezglavljena".

S obzirom na to da je Vagnerova uloga u ruskim vojnim operacijama u Ukrajini već uveliko smanjena nakon njegovog marša na Moskvu, koji je osramotio Putina i Kremlj, činilo se makar na trenutak, da je Prigožin pokušavao da povrati deo uticaja koji je stekao svojom operacijom u Africi.

Prigožin je nedavno izjavio da podržava državni udar u Nigeru, a neki analitičari su to videli kao podsetnik na to kako je Vagner nekada služio ciljevima Kremlja. Ove nedelje je objavio video iz Afrike, time sugerišući da je, možda, našao novu ulogu i da su mu nedavni postupci oprošteni.

U tom snimku, Prigožin je insistirao da regrutuje nove ljude za operacije u Africi, istovremeno pozivajući investitore iz Rusije da ulože novac u Centralnoafričku Republiku preko Ruskog doma, kulturnog centra u glavnom gradu te afričke zemlje.

Pretpostavlja se da je leteo nazad iz Afrike sa drugim visokim Vagnerovim članovima kada je njegov privatni avion pao sa neba iznad Rusije.

Nije samo Prigožin bio u avionu. Sa njim je na letu bio Dmitrij Utkin, jedan od njegovih najbližih saveznika, još jedna ključna figura Vagnera. Bivši oficir i plaćenik koji je bio aktivan u Siriji i angažovan za čuvanje naftnih polja, a bio je umešan i u organizovanje Vagnerovog konvoja koji je pre dva meseca krenuo ka Moskvi.

Među poginulim putnicima bili su i drugi visokopozicionirani članovi Vagnera.

Šta čeka Vagnerovce u budućnosti?

Ono što je jasno jeste da Vagner grupe, kakva je nekada postojala više neće biti, smatra analitičar Guardiana.

Prema nedavnim izveštajima, stotine Vagnerovih boraca koji su bili prognani u baze u Belorusiju počeli su da napuštaju tu zemlju, neki nezadovoljni nižim platama, a drugi su otišli da se bore u zapadnoj Africi.

U Rusiji, Vagnerove operacije bile su pauzirane tokom protekla dva meseca.

Nakon što je Vagner napustio Ukrajinu, jer su ruske snage optužili da njihove vojnike koriste kao topovsko meso u bici za Bahmut, pitanje je da li ona u budućnosti može sarađivati sa ruskim vlastima čak i u afričkim državama.

Iako su se u više navrata spominjala imena osoba koje bi mogle da zamene Prigožina i slože se sa čelnicima u Kremlju, malo je verovatno da bi neko mogao da bude adekvatna zamena za njega.

1 / 5 Foto: Sergey Pivovarov / Sputnik / Profimedia

Veliki deo Vagnerovog afričkog carstva, kombinujući operacije dezinformisanja, mutni interesi i plaćenički rad, oslanjali se se na veze koje su Prigožin i njegovi bliski saradnici stvarali tokom godina. Bilo je nagoveštaja, da je Vagner pritekao u pomoć vojnoj hunti u Maliju, što je potez koji je doprineo odluci Francuske da tamo okonča vojnu operaciju koja je trajala skoro deset godina.

Sve u svemu, kao što je bivši vicemaršal Šon Bel, sada vojni analitičar, rekao u izajavi za Sky news u junu nakon pobune Vagnerovaca, bez Prigožina Vagner je ništa.

"Ako je Vagnerova grupa Jevgenij Prigožin, onda je teško videti kako će opstati bez njega", rekao je tada Bel.

00:53

VAGNER SRUŠIO ŠEST HELIKOPTERA I JEDAN AVION Stručnjaci analiziraju: Prigožin doveo u pitanje celu zvaničnu verziju rata

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.