ŠTA ZNAČI PUTINOVO ODSUSTVO SA BRIKSA? Mnogi tvrde da se jedne stvari plaši, EVO ŠTA ON KAŽE
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

zategnuti odnosi velikih sila

ŠTA ZNAČI PUTINOVO ODSUSTVO SA BRIKSA? Mnogi tvrde da se jedne stvari plaši, EVO ŠTA ON KAŽE

Nakon što je Kremlj saopštio da Vladimir Putin neće prisustvovati samitu lidera BRIKS-a koja se ove nedelje održava u Johanezburgu, priče o velikoj izolaciji Rusije u odnosu na ostatak sveta ponovo su počele da kruže

Objavljeno:

Ne tako davno, ruski predsednik Vladimir Putin bio je osoba koja je bila rado viđena na svim velikim svetskim političkim skupovima. U nedeljama pre ruske invazije na Ukrajinu svetski lideri su se utrkivali ko će od njih posetiti Moskvu i uspeti da ga odgovori od napada na susednu državu.

S obzirom na to da su ovi pokušaji ubeđivanja propali, Putinu su zbog brojnih sankcija putovanja u druge države znatno otežana. Kina, neke države Centralne azije i Iran retke su zemlje u kojima je Putin dobrodošao nakon invazije na Ukrajinu koja je otpočela u februaru prošle godine.

Putin će kao saveznika i mesto gde može da otputuje uvek imati i bratsku Belorusiju, pogotovo dok je na vlasti njegov saveznik i dobar prijatelj Aleksandar Lukašenko.

Nakon što je Kremlj saopštio da Vladimir Putin neće prisustvovati samitu lidera BRIKS-a koja se ove nedelje održava u Johanesburgu, priče o velikoj izolaciji Rusije u odnosu na ostatak sveta ponovo su počele da kruže.

Sa druge strane, kineski, brazilski, indijski i južnoafrički predsednici potvrdili su prisustvo na predstojećem samitu.

Umesto Putina stiže Lavrov?

Iako se ranije govorilo da će ruski lider prisustvovati konferenciji lidera BRIKS-a, prošlog meseca je južnoafrički predsednik Siril Ramaposa dobio pismo u kome se navodi da će umesto Putina na samit doći ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ruski državni mediji su sa druge strane preneli informaciju da postoji i šansa da će se Putin uključiti na sastanak putem video linka.

1 / 2 Foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Postavlja se pitanje da li će Putinovo odsustvo sa samita zaista imati veliki značaj na predstojeće dogovore? Stručnjaci smatraju da neće biti velikih razlika, ali napominju da su upravo ovakvi događaji prilika da neko pokaže da je još uvek značajan igrač na svetskoj političkoj sceni. Kako sada stvari stoje Putin će izostati sa još jedne grupne fotografije.

Poznato je da je ruski lider veliki zagovornik "novog svetskog poretka", a upravo je samit BRIKS-a osmišljen da bude protivteža sličnim događajima koje organizuju SAD i druge zapadne države koje su oštro osudile rusku invaziju na Ukrajinu.

Zapadne države su zbog rata u Ukrajini prekinule većinu odnosa sa Rusijom, međutim, Kremlj je nakon ove delimične izolacije i dalje imao podršku nekih azijskih, afričkih i južnoameričkih država, piše CNN.

Analitičari smatraju da postoji nekoliko razloga zbog kojih je Putin odlučio da se ne pojavi na ovom bitnom okupljanju.

Jedan od razloga, prema njihovom mišljenju, je i strah od mogućeg zatvaranja zbog naloga za hapšenje koji je Međunarodni krivični sud za ratne zločine izdao protiv njega. U martu ove godine protiv Putina i njegove komesarke za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove podnete su prijave zbog "protivpravne deportacije" ukrajinske dece. S obzirom na to da je Južna Afrika potpisnica sporazuma, ova država bi bila u velikom problemu ukoliko bi odbila da uhapsi i isporuči Putina.

Sa druge strane Kremlj, ali i sam Putin oštro si negirali da je strah od mogućeg hapšenja razlog zbog kog on neće putovati u Johanezburg na sastanak sa ostalim liderima.

"Mislim da moje prisustvo na samitu BRIKS-a nije važnije od mog prisustva u Rusiji", rekao je nedavno Putin.

Bez obzira koji su razlozi njegovog odsustva, jedno je sigurno- Putinovo odsustvo sa događaja nikako nije dobro za zvaničnu Moskvu. Međutim, Kremlj i dalje nastavlja da sebe promoviše kao veliku antikolonijalnu silu koja se zalaže za novi svetski poredak.

Bonus video:

02:47

VLADIMIR PUTIN MOŽE SAMO OVAKO DA OSTANE NA VLASTI?! Stručnjaci tvrde: Rusija je NERVOZNA zbog ORUŽJA koje je Ukrajina dobila

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.