POŽARIMA U GRČKOJ SE NE VIDI KRAJ: Vetar nosi VATRENU stihiju, evakuisano 5 sela
Požar, Foto: EPA/GIOTA LOTSARI

požar

POŽARIMA U GRČKOJ SE NE VIDI KRAJ: Vetar nosi VATRENU stihiju, evakuisano 5 sela

U šumskom požaru u blizini grada Aleksandropolisa niko od vatrogasaca niti žitelja nije zadobio ozbiljnije povrede

Objavljeno:

Grčke vlasti evakuisale su danas još pet sela u blizini severoistočne granice sa Turskom, gde je veliki požar tokom vikenda već uništio nekoliko kuća.

Istovremeno, u šumskom požaru u blizini grada Aleksandropolisa, gde je juče evakuisano osam sela, niko od vatrogasaca niti žitelja nije zadobio ozbiljnije povrede, preneo je AP.

Snažan vetar pogodovao je širenju požara, a Civilna zaštita je izdala upozorenje u ponedeljak na ekstremnu opasnost od požara u regionu oko glavnog grada Atine i drugim delovima južne Grčke.

Oko 200 vatrogasaca, uz pomoć 16 aviona koji su bacali vodu, dobrovoljaca i policije, borilo se sa požarom u blizini Aleksandropolisa. Lokalne vlasti su saopštile da je oko šest kuća i pomoćnih zgrada teško oštećeno u dva evakuisana sela, kao i crkva.

Grčka
Grčkafoto: EPA/DAMIANIDIS LEFTERIS

Delovi glavnog autoputa zatvoreni su već drugi dan jer je dim smanjio vidljivost, dok je stanovnicima Aleksandropolisa savetovano da drže prozore zatvorenim.

Grčki ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas izjavio je danas da vatrogasci, policija, vojno osoblje i dobrovoljci vode intenzivnu bitku u oblasti Aleksandropolisa i pozvao na ekstremnu budnost širom zemlje u ponedeljak.

„Neće biti dozvoljen rad na otvorenom koji bi mogao da izazove požar“, rekao je on i istakao da svi moraju da zaštite svoju zemlju. Grčku svakog leta pogađaju razorni požari, za koje zvaničnici kažu da se pogoršavaju zbog klimatskih promena.

Bonus video:

02:34

Požar na Havajima 4

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.