MSP Kine: Novo curenje nuklearnih otpadnih voda u Fukušimi povećava međunarodnu zabrinutost
Foto: MSP Kine

KINA

MSP Kine: Novo curenje nuklearnih otpadnih voda u Fukušimi povećava međunarodnu zabrinutost

Legitimitet i bezbednost japanskog plana za pražnjenje kontaminirane vode u okean već duže vreme dovodi u pitanje međunarodna zajednica

Objavljeno:

Poslednje prijavljeno curenje nuklearno kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči ponovo je pojačalo međunarodnu zabrinutost zbog kompetentnosti Tokijske elektroenergetske kompanije (TEPCO) i nedostatka efikasne regulacije japanske vlade, izjavio je u četvrtak portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Portparol Vang Venbin je to izjavio na brifingu za novinare kada je upitan da prokomentariše medijske izveštaje da je TEPCO nedavno potvrdio curenje nuklearno kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči kao rezultat pukotine u crevu koje se koristi za transport otpadnih voda.

Legitimitet i bezbednost japanskog plana za pražnjenje kontaminirane vode u okean već duže vreme dovodi u pitanje međunarodna zajednica, a stanovnici Fukušime su mnogo puta negodovali zbog postupaka TEPCO-a.

„Ljudi dovode u pitanje sposobnost TEPCO-a da pravilno rukuje nuklearno kontaminiranom vodom“, dodao je Vang „Da li TEPCO može da se nosi sa otpadnim vodama na bezbedan i odgovoran način tokom celog procesa? Može li da upravlja 30-godišnjim ispuštanjem vode bez grešaka? Da li može da obezbedi dugoročnu efektivnost i pouzdanost sistema za prečišćavanje? Da li može da sprovodi uzorkovanje otpadnih voda i nadgleda aktivnosti u strogom skladu sa pravilima? Međunarodna zajednica veoma sumnja u to“, rekao je Vang.

Vang je ponovio da japanska strana treba ozbiljno da shvati legitimnu zabrinutost međunarodne zajednice i naroda Japana i da prestane da gura plan ispuštanje u okean, već da ima iskrenu komunikaciju sa susednim zemljama, reši se nuklearno kontaminirane vode na istinski odgovoran način, i prihvati rigorozan međunarodni nadzor.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.