Kineska ekonomija i dalje „glavni motor“ globalnog rasta
Foto: Kineska medijska grupa

NEMA RIZIKA!

Kineska ekonomija i dalje „glavni motor“ globalnog rasta

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 5,5 odsto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2023. godine, pokazali su podaci Nacionalnog biroa za statistiku (NBS) u julu

Objavljeno:

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin je u sredu izjavio da je kineska ekonomija i dalje glavni motor svetskog ekonomskog rasta, kritikujući tvrdnje da bi usporavanje kineskog rasta moglo predstavljati rizik za globalnu ekonomiju.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 5,5 odsto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2023. godine, pokazali su podaci Nacionalnog biroa za statistiku (NBS) u julu.

Ovaj indeks je bio "značajno" veći od tri odsto u prošloj godini, rekao je Vang. Taj broj takođe veći od prosečne godišnje stope rasta Kine od 4,5 odsto tokom tri godine pandemije, kao i više od tri odsto američkog privrednog rasta u prvoj polovini ove godine, dodao je Vang.

Međutim, podaci iz najnovijeg biltena MMF-a o svetskim ekonomskim izgledima ukazuju da će kineska ekonomija rasti za 5,2 odsto 2023. godine što će doprineti trećini globalnog rasta ove godine.

„Visokokvalitetni razvoj kineske ekonomije se stabilno unapređuje. Doprinos potrošnje kineskom privrednom rastu značajno je povećan, a stopa doprinosa domaće potražnje privrednom rastu u prvoj polovini godine dostigla je 110,8%, što je povećanje od 59,4 poena na godišnjem nivou“ rekao je Vang.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.