ISPLIVAO NOVI SNIMAK UKRAJINSKOG NAPADA NA KRIMSKI MOST: Dron je prišao, a onda se čula STRAŠNA EKSPLOZIJA (VIDEO)
Napad na Krimski most, Foto: Printscreen/t.me/tvcrimea24

rat u ukrajini

ISPLIVAO NOVI SNIMAK UKRAJINSKOG NAPADA NA KRIMSKI MOST: Dron je prišao, a onda se čula STRAŠNA EKSPLOZIJA (VIDEO)

U napadu 17. jula oštećene su trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila

Objavljeno:

Sigurnosne službe Ukrajine dostavile su CNN-u, na kojem se vidi trenutak kada su u julu koristili eksperimentalni dron za napad na ruski most prema Krimu.

U napadu 17. jula oštećene su trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila. Bio je to drugi napad na vitalni prelaz i koji je pokazao koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluostrvom Krim.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je za CNN da je korišćeni dron, nazvan "Sea Baby", rezultat višemesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije.

- Pomorski dronovi jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine. Pomoću ovih dronova nedavno smo uspešno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i SIG tanke - rekao je on i dodao da nijedna privatna kompanija nije uključena.

Šef SBU najavio je i "nove projekte".

"Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maljuk.

Rekao je i da je napad dronovima u julu bio rezultat višemesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neizpapom.

- U završnoj fazi priprema nismo mogli ni da razmišljamo o spavanju ili hrani. Bili smo potpuno koncentrisani na operaciju. Poslednji dani bili su prilično nervozni. Kad je došlo do eksplozije, bili smo tako srećni i počeli smo da čestitamo jedni drugima. Ovo je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobedu koja će sigurno uskoro doći - kaže šef SBU-a.

Maljuk je rekao da su zapadni partneri Ukrajine pokazali interes za njihove operacije i želju da uče iz njihovog iskustva.

- Oni ne učestvuju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo. Ovi dronovi se proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo su legitimne prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima - zaključio je.

Bonus video:

02:06

Ivan Miletić: Krim je nezgodan za osvajanje

(Espreso/Kurir.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.