Kineska medijska grupa organizovala Forum o medijskoj saradnji „Naši afrički partneri“
Kina, Foto: Kineska medijska grupa

kina

Kineska medijska grupa organizovala Forum o medijskoj saradnji „Naši afrički partneri“

Hu je u pozdravnoj reči naveo da je predsednik Kine Si Đinping, u martu ove godine objavio Inicijativu za globalnu civilizaciju, promovišući poštovanje diverziteta svetskih civilizacija i zajedničke vrednosti čovečanstva

Objavljeno:

Forum o medijskoj saradnji „Naši afrički partneri“ za 2023, koji zajednički organizuju Kineska medijska grupa i Afrička radiodifuzna unija, održan je juče u Najrobiju, glavnom gradu Kenije.

Forumu, sa motoom „Zajednička želja za međusobnim učenjem civilizacija i zajednički napori za stvaranje budućnosti“, prisustvovali su kineski ministar kulture i turizma Hu Heping, predsednik Kineske medijske grupe Šen Haisijung, glavni izvršni direktor Afričke radiodifuzne unije Gregoire Đaka, ambasador Kine u Keniji Džou Đijenping, kao i predstavnici medijskih institucija iz 27 afričkih zemalja.

Hu je u pozdravnoj reči naveo da je predsednik Kine Si Đinping, u martu ove godine objavio Inicijativu za globalnu civilizaciju, promovišući poštovanje diverziteta svetskih civilizacija i zajedničke vrednosti čovečanstva, pažnju nasleđivanju civilizacija i inovacijama, jačanje međunarodne kulturne razmene i saradnju, kao i mogućnost izgradnje mreže za dijalog i saradnju globalnih civilizacija. Ovaj forum je od velikog značaja za to da svi krugovi, iz šire perspektive razmišljaju o prijateljskoj saradnji Kine i Afrike, grade zajednicu zajedničke budućnosti Kine i Afrike u novom dobu, ocenio je ministar.

Šen je u video govoru naveo da se ove godine obeležava 10. godišnjica otkako je predsednik Si objavio ideju politike prema Africi „istinitost, praktična korist, srdačnost i iskrenost“ i ispravan pogled na interese. Kineska medijska grupa želi da zajedno sa afričkim partnerima, prevaziđe geografsku udaljenost, da podstaknu energiju i vitalnost prosperitetnog razvoja Kine i Afrike, zajednički prezentuju izvanredan šarm briljantnih civilizacija Kine i Afrike, i da daju mudrost i snagu stvaranju zajednice zajedničke budućnosti Kine i Afrike u novoj eri, podvukao je Šen.

Gregoire Đaka je rekao da je Kina u civilizacijskoj istoriji dužoj od pet hiljada godina, stvorila bogatu i energičnu kulturu, što je veoma korisno za gradnju savremene civilizacije kineske nacije.

„Predsednik Si je naglasio neophodnost da se svestrano upoznajemo sa istorijom kineske civilizacije, a Afrika se takođe trudi da ispriča istinite priče o Africi. Želimo da sa Kineskom medijskom grupom zajedno unapređujemo međusobno upoznavanje naroda Afrike i Kine i doprinosimo društvenom razvoju.

Na forumu je objavljena Zajednička deklaracija, prema kojoj će mediji u Kini i Africi produbljivati saradnju, sarađivati u prepričavanju kineskih i afričkih priča, jačati solidarnu kooperaciju, očuvati jednakost i pravdu, insistirati na razvoju zasnovanom na inovacijama i unapređivati tehnologije.

Bonus video:

01:07

Kina: Rast potrošnje u prvom tromesečju se značajno ubrzao

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.