BAJDENU SE KLIMA STOLICA ZBOG OPASNE OPTUŽBE? Advokati rekli SVOJE, sada je sve na STAKLENIM nogama zbog OVOG?
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

stanje u americi

BAJDENU SE KLIMA STOLICA ZBOG OPASNE OPTUŽBE? Advokati rekli SVOJE, sada je sve na STAKLENIM nogama zbog OVOG?

Ako dođe do suđenja Hanteru Bajdenu, slučaj bi mogao da se preklopi s predsedničkom kampanjom Džoa Bajdena

Objavljeno:

Advokati Hantera Bajdena napisali su juče u sudskom podnesku da su tužitelji odustali od nagodbe o priznanju krivice sina američkog predsednika za utaju poreza i prestup s oružjem što je otvorilo put suđenju u vreme dok će Džo Bajden voditi predsedničku kampanju.

Savezni tužitelji Delavara rekli su u petak da bi se Hanteru Bajdenu moglo suditi za krivična dela nakon što su pregovori o priznanju krivice propali.

Dogovor o priznanju krivice

Okružni sudija Marielen Noreika odbacila je predloženi sporazum o priznanju krivice u julu zbog njegove upitne zakonitosti i opsega imuniteta koji je ponuđen Hanteru Bajdenu.

Hanter Bajden
Hanter Bajdenfoto: Profimedia

Prema tom dogovoru Hanter Bajden bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1.5 miliona dolara između 2017. i 2018. i sklopio poseban sporazum o odloženom krivičnom progonu za nezakonito posedovanje vatrenog oružja tokom korišćenja droga što je krivično delo.

Slučaj je postao politički problem jer su republikanci u Kongresu otvorili mogućnost opoziva predsednika Bajdena zbog poslovnih odnosa njegovog sina i optužuju ministarstvo pravosuđa da mu je ponudilo povlašćeni dogovor.

Američki glavni državni advokat Merik Garland odbacio je republikanske optužbe za favorizovanje, a u petak je dao državnom advokatu Delavera Dejvidu Vaisu, kojeg je na tu dužnost imenovao bivši predsednik Donald Tramp i koji istražuje slučaj od 2019., status posebnog tužioca, što mu daje dodatna ovlašćenja.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Ako slučaj dođe do suđenja, ono bi moglo da se preklopi s predsedničkom kampanjom u kojoj se Džo Bajden takmiči za drugi mandat na izborima u novembru 2024. godine, verovatno protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Tramp, republikanac, iduće godine se suočava s tri vlastita suđenja za krivična dela.

Bonus video:

01:02

KRITIKE BRITANIJE: Ukrajina bi trebalo da bude zahvalnija na pomoći! Stručnjaci analiziraju: Bajden izjavio preduslov Zelenskom?

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.