10 SITUACIJA U KOJIMA MOŽETE DOBITI POVRAĆAJ POREZA: U Nemačkoj se možete OVAJDITI i od CRKVE, ali to NIJE SVE
Nemčka, Foto: Profimedia

zemlja poreza

10 SITUACIJA U KOJIMA MOŽETE DOBITI POVRAĆAJ POREZA: U Nemačkoj se možete OVAJDITI i od CRKVE, ali to NIJE SVE

Spisak specifičnih životnih događaja koji povećavaju šanse za povraćaj novca

Objavljeno:

Povraćaj poreza može da vas košta mnogo vremena i živaca i malo ko to stvarno voli da radi. Ipak, uz dobru organizaciju moguće je dobiti oko 1.000 evra godišnje po osobi na ime povraćaja poreza, a za to se valja malo pomučiti.

Svaki mesec deo plate ide direktno državi, o tome brine poslodavac. Ali šef ne zna lične troškove svojih zaposlenih koji mogu da dovedu do smanjenja poreza. Zato lesto plaća više poreza nego što zaposleni duguju državi.

Upravo je iz tog razloga važno da zaposleni na kraju godine sastave poresku prijavu i da pokažu poreskoj upravi koji izdaci mogu smanjiti poresko opterećenje. To je jedini način a se povrati preplaćeni porez. Ovo je spisak specifičnih životnih događaja koji povećavaju šanse za povraćaj novca, piše portal Fenix.

Venčanje

Venčanje
Venčanjefoto: Profimedia

Svako ko sklopi brak ili registruje civilno partnerstvo može iskoristiti tzv. Ehegattensplitting, zajedničku poresku prijavu. U većini slučajeva, time se smanjuje poresko opterećenje. Partneri podnose zajedničku poresku prijavu i biraju zajednički razrez. Poreska uprava dodaje dohodak partnera ukupnom dohotku i deli ga sa dva.

Poresko opterećenje tada se izračunava na temelju polovine ukupnog dohotka, koji se zatim jednostavno udvostručuje. Budući da se niski prihodi manje oporezuju, to može doneti poreske prednosti. Što je veća razlika u prihodima između partnera, to se više isplati napraviti zajedničku procenu. Ako oboje zarađuju isti iznos, poresko opterećenje se ne menja.

Zaposlenje

Oni koji su bili zaposleni samo deo godine obično mogu računati i na pristojan povraćaj poreza. Prema udruženju poreskih obveznika, mesečna isplata plate podrazumeva da će plata teći tokom cele godine. U skladu sa tim, plaćeni porez je visok. Međutim, svako tko je primio samo deo svoje godišnje plate ima znatno niži godišnji dohodak, a time i manji poreski teret od pretpostavljenog.

Duga putovanja na posao

Poreski obveznici koji moraju putovati na velike udaljenosti do posla mogu ih potraživati u poreske svrhe. Za prvih 20 kilometara možete tražiti paušal od 30 centi. Od 21. kilometra čak 38 centi, bez obzira na to kako se pređe udaljenost.

Poreski obveznici čiji je ukupni dohodak ispod osnovnog neoporezivog odbitka koji trenutno iznosi 10.908 evra, ali koji imaju visoke profesionalne troškove kao putnici na duge relacije s putovanjem dužim od 20 kilometara, prema udruženju poreskih obveznika mogu posebno imati koristi. Premiju za mobilnost možete osigurati podnošenjem poreske prijave.

Troškovi profesionalne delatnosti

Svi koji obavljaju skupe kupovine vezane za posao ili pohađaju kurseve usavršavanja koje poslodavac ne plaća mogu te troškove odbiti kao rashode vezane uz dohodak, savetuju iz Udruženja poreskih obveznika. To smanjuje poresko opterećenje. Rad od kuće takođe može povećati troškove. Zakonodavac dopušta paušal od šest evra za svaki radni dan kod kuće.

Posebne isplate

Bilo da se radi o nagradi za dobar rad ili o otpremnini za prevremeni raskid ugovora o radu: jednokratne posebne isplate mogu rezultirati posebno visokim iznosom poreza na platu koji plaća poslodavac. Često previše. Svako ko preda poresku prijavu može dobiti nazad preplaćeni porez.

Preseljenje zbog posla

Selidba
Selidbafoto: ap photo david zalubowski

Ako započnete novi posao u drugom gradu, vratite se iz inostranstva ili preseljenjem uštedite barem sat vremena vožnje dnevno do trenutnog posla, troškove preseljenja možete uključiti u svoju poresku prijavu.

Na primer, za putovanja na razgledanje stanova, posredničke naknade za iznajmljene stanove, dvostruke najamnine i prevoz kućnih potrepština. Međutim, troškovi moraju biti dokumentovani.

Ostali troškovi selidbe, poput obnove starog stana, preuknjiženja takođe se mogu uračunati u takozvani paušal troškova selidbe. Oni koji imaju pravo trenutno mogu iskoristiti 886 evra u svojoj poreskoj prijavi. Ako se sa njima sele supružnici ili životni partneri, deca, tu je dodatnih 590 evra po osobi.

Plaćanje crkvenog poreza

Svako ko je član crkve u Nemačkoj mora platiti crkveni porez do devet odsto. Dobra stvar je što se može odbiti od poreza.

Troškovi zbog bolesti

Bilo da se radi o medicinskim troškovima, izdacima za lekove na recept ili potrebna invalidska kolica, ako su građani u jednoj godini snosili posebno velike troškove za sopstvene troškove lečenja, to može da utiče na smanjenje poreza. Preduslov je da medicinski troškovi premašuju razumnu granicu. To zavisi od visine prihoda, bračnog statusa i broja dece.

Energetska obnova objekta

Poreska ušteda može biti znatno veća ako se nekretnina u kojoj živite obnovi. Tada se može odbiti 20 posto troškova, ali ne više od 40.000 evra. U poreskoj prijavi potrebno je ispuniti prilog "Energetske mere". Preduslov je, na primer, da za tu meru nisu istovremeno zatražena državna sredstva.

Troškovi brige o deci

Ako imate decu, možete odbiti troškove čuvanja dece od svojih poreza, kao što su naknade za vrtić ili školarine. Prema Taxfixu, dve trećine troškova mogu se odbiti kao posebni izdaci, ali ne više od 4.000 evra po detetu.

Bonus video:

05:38

Jedino što je sigurno je smrt i porez!

(Espreso/ Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.