VOJNA HUNTA U NIGERU REKLA "NE" AMERIKANCIMA: Vođe puča ZAGRMELE, sve se POLJULJALO, pominje se i "Vagner" grupa
Niger, Foto: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia

puč u nigeru

VOJNA HUNTA U NIGERU REKLA "NE" AMERIKANCIMA: Vođe puča ZAGRMELE, sve se POLJULJALO, pominje se i "Vagner" grupa

Nuland je razgovore u prestonici Nijameju sa vođama vojne hunte u ponedeljak opisala kao "iskrene i teške"

Objavljeno:

Vođe vojne hunte u Nigeru odbili su da dozvole zamenici američkog državnog sekretara Viktoriji Nuland da se sastane sa svrgnutim predsednikom te zemlje Mohamedom Bazumom i njene zahteve da se obnovi demokratija nakon prošlomesečnog puča.

Nuland je razgovore u prestonici Nijameju sa vođama vojne hunte u ponedeljak opisala kao "iskrene i teške" pošto su pobunjeni komandanti ponovo odbili da popuste međunarodnom pritisku da se povuku, prenosi Gardijan.

Takođe je rekla da se sastala sa oficirima, uključujući brigadnog generala Musu Salaua Barmua, koji je imenovan za novog načelnika vojnog štaba. Međutim, hunta nije odgovorila ni na njene zahteve da se sastane sa samoproglašenim novim liderom Nigera generalom Abdurahmanom Tianijem, a ni sa pritvorenim Bazumom koji je u kućnom pritvoru i tvrdi da ga drže kao taoca.

NULAND: BIĆE POSLEDICA PO ODNOSE NIGERA SA SAD

Vojska u Nigeru
Vojska u Nigerufoto: Printscreen/Youtube/ Global News

Nuland je rekla da je upozorila da će biti posledica po odnose Nigera sa SAD ukoliko hunta ne vrati Bazuma na vlast.

Izrazila je i nadu da će hunta otvoriti vrata diplomatiji. Nuland je istakla da vođe puča znaju koji rizik bi preuzeli ukoliko bi pozvali rusku privatnu vojnu formaciju "Vagner" da uđe u Niger.

BLINKEN ODBIO DA KOMENTARIŠE MOGUĆE POVLAČENJE AMERIČKIH VOJNIKA IZ NIGERA

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u utorak da je diplomatija najbolji način da se reši situacija u Nigeru nastala posle vojnog državnog udara.

Blinken je za RFI rekao da su SAD podržale inicijativu lidera Zapadne Afrike da se održi samit u četvrtak na kome će se razgovarati o situaciji u Nigeru, međutim, odbio je da komentariše moguće povlačenje američkih vojnika iz Nigera, prenosi Rojters.

ZATVOREN VAZDUŠNI PROSTOR DO DALJNJEG

Vojna hunta je nedelju uveče zatvorila vazdušni prostor Nigera do daljnjeg, zbog, kako je navela, pretnje vojnom intervencijom. Vođe puča su upozorili da će na svaki pokušaj da se naruši vazdušni prostor Nigera biti odgovoreno energično i trenutno.

Zvaničnici odbrane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) dogovorili su se o mogućem planu vojne akcije protiv Nigera ukoliko Bazum ne bude pušten i vraćen na vlast do roka koji je istekao u nedelju.

VANREDNI SAMIT ZBOG SITUACIJE U NIGERU

Niger
Nigerfoto: EPA/IC BOTHMA

Portparol organizacije Emos Lungu rekao je da će blok održati vanredni samit na kojem će se razgovarati o Nigeru u četvrtak u sedištu organizacije u Abudži.

Jedinstvo bloka je međutim narušeno podrškom vođama državnog udara u Nigeru od strane vladajućih hunti u Maliju i Burkini Faso i obećanjem da će stati u odbranu Nigera ako bude potrebno.

Bazum je nedavno pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne "obnavljanje ustavnog poretka". On je demokratski izabran pre dve godine i na zapadu ga vide kao ključnog saveznika u borbi protiv islamističkih ekstremista u regionu.

Bonus video:

00:17

NIGER JE SAMO POČETAK, EVO GDE ĆE SE LOMITI SVETSKI POREDAK! Miletić: Mnogi će se pokajati zbog otvorenog žarišta u Ukrajini

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.