OGROMNI POŽARI ZAHVATILI SU PORTUGAL! Zabeleženo je REKORDNIH 47 STEPENI, evakuisano 1400 ljudi, VATRA BESNI! VIDEO
Požar u Portugalu, Foto: PrintScreen/ Twitter/ News Detector

haos u evropi

OGROMNI POŽARI ZAHVATILI SU PORTUGAL! Zabeleženo je REKORDNIH 47 STEPENI, evakuisano 1400 ljudi, VATRA BESNI! VIDEO

Očekuje se da će temperature iznad 40 stepeni Celzijusovih pogoditi veći deo Iberijskog poluostrva ove sedmice

Objavljeno:

U Portugalu požari su zahvatili hiljade hektara usred visokih temperatura, više od 1.400 ljudi je evakuisano, a najmanje devet vatrogasaca je povređeno tokom gašenja požara.

Očekuje se da će temperature iznad 40 stepeni Celzijusovih pogoditi veći deo Iberijskog poluostrva ove sedmice, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

U Portugalu je u ponedeljak zabeležena temperatura od 46,4 stepena Celzijusovih, što je rekord za ovu godinu, a zabeležena je u Santaremu.

Požar u blizini Odemire izbio je u subotu, a jak vetar ga je odneo na jug u brdovitu unutrašnjost Algarvea, glavnog turističkog regiona Portugala. Do sada je uništio oko 6.700 hektara zemlje, a evakuisano je ukupno 19 sela, četiri turistička smeštaja i kamp.

Gradonačelnik Odemire Helder Gereiro rekao je da je situacija kritična i složena.

Drugi veliki požari u centralnom delu Portugala doveli su do zatvaranja nekoliko deonica autoputa, uključujući delove A1 između Lisabona i Porta. Vlasti su proglasile da je više od 120 opština širom Portugala pod maksimalnim rizikom od šumskih požara.

Tri velika požara, koja su tokom vikenda zahvatila stotine hektara u Španiji, stavljena su pod kontrolu, ali u većem delu zemlje i dalje postoje vremenska upozorenja, naveo je BBC.

U Španiji su požari u blizini jugozapadnih priobalnih gradova Kadiz i Huelva i u regionu severne Katalonije uništili ukupno više od 1.000 hektara u subotu i nedelja. Ovonedeljni toplotni talas biće treći koji je pogodio Iberijsko poluostrvo ovog leta.

Bonus video:

01:12

Pozar u Novom Pazaru, gori kuca u naselju Cerimidzinica, pokrivanje

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.