"PETAR" PRAVI HAOS U GRČKOJ: Srpski turisti neka se SPREME NA STRAŠNO NEVREME, stiglo UPOZORENJE
Nevreme / ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/192.rs

OLUJA I NA KRFU

"PETAR" PRAVI HAOS U GRČKOJ: Srpski turisti neka se SPREME NA STRAŠNO NEVREME, stiglo UPOZORENJE

Od jutra do podneva u nedelju očekuju se sporadične padavine u Trakiji i planinskom kopnu

Objavljeno: 18:30h

Nevreme koje su meteorolozi nazvali "PETAR" stigao je u Grčku i doneo kišu, munje i oluje uglavnom u oblastima zapadne Grčke i Jonskog mora. Jedna od prvih oblasti gde se loše vreme pojavilo je severni Krf, gde su putevi bili poplavljeni dok je u Kasiopiju padao grad.

Istovremeno je došlo do nestanka struje, prenosi Prototema.

Kako se dodaje, najmanje deset turista koji su se nasukali na plaži Porto Timoni na Krfu spaseno je privatnim čamcem. Turisti su bezbedno prevezeni do plaže Agios Georgios. Obilna kiša počela je da pada i u Sivoti.

U međuvremenu, stanovnici regiona Jonija, Epir, Ahaja i Etolija-Akarnanija dobili su poruku upozorenja na svoje mobilne telefone o opasnim vremenskim nepogodama.

U poruci koja je stigla na mobilne telefone građana posebno se navodi:

- Poruka upozorenja na opasne vremenske pojave (jako nevreme). Ograničite kretanje tokom pojava na ono što je neophodno i pridržavajte se uputstava nadležnih - navodi se u poruci upozorenja.

Nevreme/ ilustracija
Nevreme/ ilustracijafoto: Serbia Live

Nacionalna meteorološka služba Grčke, izdala je danas bilten o pogoršanju vremena u vanrednim situacijama prema kome se očekuje da će vremenski sistem nazvan "PETAR“, kako ga je nazvala italijanska meteorološka služba, a koji se kreće ka istoku prouzrokovati privremeno pogoršanje vremena u oblastima zapadne i severne Grčke. Glavne karakteristike su jake kiše i oluje koje će biti praćene velikom učestalošću grmljavina i lokalnim gradom.

Pogoršanje se očekuje do ranih jutarnjih sati u nedelju, a biće praćeno jakim kišama i nevremenom sa munjama i gradom. Crveni metoalarm biće upaljen na Krfu, Paksosu, Pargi, Sivoti i Prevezi.

Od jutra do podneva u nedelju očekuju se sporadične padavine u Trakiji i planinskom kopnu. Meteorolog Janis Kalijanos upozorava na opasne pojave u narednih nekoliko sati.

- Sutra nas očekuje loše vreme na zapadu i severozapadu. Pazite jer dolaze veoma jake oluje. U teškim vremenskim uslovima štitimo se i ne glumimo heroje - poručio je on.

Generalni sekretarijat civilne zaštite Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, obavestio je relevantne vladine agencije koje su uključene, kao i regione i opštine u zemlji, kako bi se pojačala pripravnost civilne zaštite i kako bi se odmah suočili sa posledicama teških vremenskih pojava.

Takođe, Generalni sekretarijat preporučuje građanima da budu posebno oprezni, preduzimajući mere zaštite od rizika koji proizilaze iz teških vremenskih pojava. Konkretno, u oblastima gde se očekuju jake padavine, oluje ili olujni vetrovi, potrebno je osigurati predmete koji mogu prouzrokovati štetu ili povredu.

Bonus video:

00:08

Nevreme u Beogradu 1

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.