JOŠ JEDNA BALKANSKA ZEMLJA NA UDARU, "PETAR" STIŽE U GRČKU: Evo kada se očekuje HAOS, na ovim mestima NAJKRITIČNIJE
Oluja, Foto: AP

Crveni meteoalarmi upaljeni

JOŠ JEDNA BALKANSKA ZEMLJA NA UDARU, "PETAR" STIŽE U GRČKU: Evo kada se očekuje HAOS, na ovim mestima NAJKRITIČNIJE

Generalni sekretarijat civilne zaštite Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, obavestio je relevantne vladine agencije koje su uključene, kao i regione i opštine u zemlji, kako bi se pojačala pripravnost civilne zaštite i kako bi se odmah suočili sa posledicama teških vremenskih pojava

Objavljeno:

Nacionalna meteorološka služba Grčke, izdala je danas bilten o pogoršanju vremena u vanrednim situacijama prema kome se očekuje da će vremenski sistem nazvan "PETAR“, kako ga je nazvala italijanska meteorološka služba, a koji se kreće ka istoku prouzrokovati privremeno pogoršanje vremena u oblastima zapadne i severne Grčke.

Pogoršanje se očekuje od podneva u subotu, 05. avgusta do ranih jutarnjih sati u nedelju, a biće praćeno jakim kišama i nevremenom sa munjama i gradom. Crveni metoalarm biće upaljen na Krfu, Paksosu, Pargi, Sivoti i Prevezi.

Od subote u podne, severni Jonski deo, Epir, deo zapadne Makedonije i zapadne Steree , a od kasno popodne severozapadni Peloponez, zapadna i severna Tesalija i centralna Makedonija biće pogođeni nevremenom.

Građani da budu posebno oprezni

Generalni sekretarijat civilne zaštite Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, obavestio je relevantne vladine agencije koje su uključene, kao i regione i opštine u zemlji, kako bi se pojačala pripravnost civilne zaštite i kako bi se odmah suočili sa posledicama teških vremenskih pojava.

Takođe, Generalni sekretarijat preporučuje građanima da budu posebno oprezni, preduzimajući mere zaštite od rizika koji proizilaze iz teških vremenskih pojava. Konkretno, u oblastima gde se očekuju jake padavine, oluje ili olujni vetrovi, potrebno je osigurati predmete koji mogu prouzrokovati štetu ili povredu.

Kiša, Padavine, Oblačno, Oblačno vreme, Pljusak, kisa
foto: Zorana Jeftić

Preporuka je da oluci i slivnici kuća nisu zapušeni i da ispravno rade, da se izbegava prelaženje bujica i potoka, pešice ili vozilom, tokom nevremena i padavina, ali i nekoliko sati nakon završetka, rad na otvorenom i aktivnosti u morskim i priobalnim područjima tokom loših vremenskih prilika, posebno rizika od udara groma, se ne preporučuju.

Grad može biti veoma opasan i za životinje

Kako se navodi, grad može biti veoma opasan i za životinje. Takođe, ljudi treba da izbegavaju da prolaze ispod velikog drveća, postavljenih znakova i delova gde se laki predmeti (saksije, razbijeno staklo,...) mogu odvojiti i pasti na zemlju, posebno ispod balkona.

Grad
foto: RINA

Za sve one koji će nevreme dočekati u svojim domovima, preporučuje se da isključe televizore, da ne dodiruju električne uređaje, kao i vodovodne cevi, jer su dobri provodnici struje. Ukoliko vas nevreme zatekne u kolima preporuka je da se automobil parkira što dalje od drveća koje bi moglo pasti na njega.

Bonus video:

02:10

SRBIJA DOBIJA ALARM ZA NEVREME! Građani će dobijati SMS upozorenja zbog PRIRODNIH KATASTROFA: Sve će se slati sa OVOG BROJA

(Espreso/ Ertnews.gr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.