TEORIJA ZAVERE OKO NAPADA U SANKT PETERBURGU: Nećete verovati šta sugerišu neki mediji! (VIDEO)
Foto: Reuters

opasne insinuacije

TEORIJA ZAVERE OKO NAPADA U SANKT PETERBURGU: Nećete verovati šta sugerišu neki mediji! (VIDEO)

Putin je najavio sastanak eksperta za sigurnost, a u vezi sa istraživanjem okolnosti eksplozije. Predsednik je ranije istakao kako se u obzir uzimaju i teroristički, i kriminalni motivi
Objavljeno: 14:56h

Satima nakon eksplozije koja je pogodila metro u Sankt Peterburgu, niz vodećih zapadnih medija iznelo je sumnju da je mogući teroristički napad deo zavere kojom se pažnja ruskog društva skreće sa antivladinih protesta.

Uz malo poznatih detalja u vezi sa posledicama eksplozije od ponedeljka, koja se dogodila između metro stanica "Senski trg" i "Tehnološki institut", Bi-bi-si je u svom prenosu segerisao kako bi se eskplozija mogla tumačiti kao pokušaj da se skrene pažnja sa antikorupcijskih protesta s kojima se suočava ruska vlast.

TERORISTIČKI NAPAD U RUSIJI: Eksplozija u metrou u Sankt Peterburgu, najmanje 10 mrtvih! Vlasti proglasile 3 dana žalosti!

Govoreći uživo, Sara Renjsfort, novinar BBC iz Moskve - samo je pospešila neosnovane teorije zavere kada se osvrnula na tzv. "brzi komentar" neimenovanog izvora iz redova "slobodnih medija".

Talas opozicionih protesta pogodio je 26. marta gradove širom Rusije, uključujući i demonstracije 8.000 građana u Moskvi.

Upitana za ocenu pomenutih demonstracija, kojima je hiljade mladih ljudi izrazilo neslaganje sa vladom Vladimira Putina, Rejnsfortova je rekla:

- Pa, bilo je političkih pobuna protiv korupcije i Putinovog sistema - ako hoćete. Javila se neka vrsta vrlo agilnog komentara od strane slobodnih medija prema kom su, možda, sva ova dešavanja pokušaj skretanja pažnje sa poziva da se istraži korupcija, a predsednik Putin odstupi. Dakle, to je bila jedna od reakcija.

Iako Rejnsfortova nije pomenula odakle ovakvi komentari dolaze, Oliver Kerol, odgovorni urednik The Moscow Times -a, aludirao je na slične teorije zavere sa Bi-bi-si-jeve emisije.

- Naravno, biće mnogo teorija zavere - rekao je Kerol. Znamo da su bombardovanja iz 1999. godine, koja su koincidirala s Putinovim usponom i naporima da postane predsednik, pobudila brigu i sumnje. Shodno tome, mislim da će to biti još jedna od teorija u opticaju.

Diplomatski urednik Sky News-a, Dominik Vagorn, pročitao je izjavu Georgija Poltavčenka - gradonačelnika Sankt Peterburga - pre nego što je izveo zaključak da bi eksplozija mogla biti iskorišćena kao opravdanje restriktivnih mera prema protestantima.

- Mislim da već možemo zaključiti kuda će ovo voditi - rekao je.

- Prema navodima Džona Sparksa, našeg korespodenta u Rusiji, ako oni [ruski zvaničnici] veruju da je reč o terorističkom napadu, onda će čitav državni aparat morati da se snosi teret istraživanja istog.

- Takođe, vrlo je verovatno da koriste ovo kao osnovu za obračun sa nemirima koji pogađaju Rusiju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.