PUTIN META? Novi detalji napada u Sankt Peterburgu ukazuju na PAKLENI PLAN UBICE?
Foto: AP

istraga u toku

PUTIN META? Novi detalji napada u Sankt Peterburgu ukazuju na PAKLENI PLAN UBICE?

Ono oko čega nema dileme jeste da se radi o aktu čistog terorizma, što je potvrđeno i iz kancelarije ruskog državnog tužioca
Objavljeno:

Napad na podzemnu železnicu u Sankt Peterburgu dogodio se u momentu kada je u poseti gradu bio predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je došao radi sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Podudarnost datuma napada i Putinove posete navelo je ruske medije da detaljnije istraže pojedinosti bombaškog napada.

Prema podacima agencije Interfaks, napad koji je izveo 22-godišnji državljanin Kirgistana Akbardžon Džalilov je svojevrsna odmazda zbog akcije ruske vojske u Siriji.

TERORISTIČKI NAPAD U RUSIJI: Eksplozija u metrou u Sankt Peterburgu, najmanje 10 mrtvih! Vlasti proglasile 3 dana žalosti!

Postoji opravdana sumnja da je Džalilov delovao u ime Islamske države, ali ruski istražitelji i dalje nisu potvrdili taj podatak.

Ipak, najšokantniji detalj Interfaks je objavio nekoliko sati posle napada: Putinova kolona trebaloje da prođe tik pored železničke stanice u kojoj je odjeknula eksplozija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je ovu teoriju, ali Interfaks ostaje pri svojoj tvrdnji, pozivajući se na izvore iz uprave grada koji je rekao da je prvobitni plan bio da Putinova kolona vozila prođe kroz taj deo grada.

Ono oko čega nema dileme jeste da se radi o aktu čistog terorizma, što je potvrđeno i iz kancelarije ruskog državnog tužioca.

IDENTIFIKOVAN TERORISTA: Iznenadiće vas odakle je čovek koji je postavio bombu u metrou u Sankt Peterburgu

Viktor Ozerov, šef Komiteta Saveta za odbranu i bezbednost Rusije izjavio je juče da je "očigledno da nisu preduzete dovoljne mere bezbednosti", imajući u vidu da je predsednik u gradu, kao i da je zbog njegovog sastanka sa Lukašenkom u Sankt Peterburgu boravilo više stotina novinara.

foto: AP

Ruski predsednik sinoć je položio vence i tako izrazio saučešće porodicama tragično nastradalih sunarodnika, nakon čega je rekao da je terorizam najverovatniji uzrok napada, ali da se istražuju svi mogući uzroci. U Sankt Peterburgu je proglašena trodnevna žalost.

Bomba prepuna šrapnela

Ruska policija saopštila je da je u metrou pronađeno nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i da su bombe bile prepune šrapnela i eksera.

Izvor agencije Interfaks naveo je da je naprava koja je eksplodirala imala snagu jednaku 200-300 grama TNT-a.

Maksim Vlasov, jedan od putnika iz voza, rekao je za "RT" kako je odmah bilo jasno da je reč o "tehničkoj" eksploziji, ne nečemu slučajnom, i izneo svoje mišljenje da i on veruje da je napad izveden zbog Putinove posete gradu.

foto: Printscreen/Twitter/сторожевая башня

Drugi očevidac, koji je želeo da ostane anoniman, za "RT" je izjavio kako je svedočio užasnim prizorima:

- Mnogi su ostali bez delova tela, video sam ženu spaljenog lica, kao i mnogo krvavih, uplašenih ljudi. Bilo je zaista jezivo - istakao je očevidac.

foto: Printscreen/Twitter/Terror Events

Stanica na trgu Senaja nije slučajno odabrana: u pitanju je čvor peterburške saobraćajne železnice na kojem putnici presedaju s linije na liniju. Stručnjaci koji su tokom jučerašnjeg dana govorili za "RT" slažu se kako je za teroristički napad podzemna železnica jedna od najlakših meta. Aerodrome je mnogo lakše zaštititi dok je mreža metroa daleko ranjivija.

Napad na džihadiste

Ruski predsednik Vladimir Putin nije čekao ni trenutka za osvetu za jučerašnji teroristički napad u Sankt Peterburgu.

Svega nekoliko sati nakon napada na metro ruski bombarderi krenuli su u akciju, te od juče neprekidno bombarduju položaje tzv. Islamske države oko Damaska.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.