NASA USPELA DA "UHVATI PULS" LETELICE SA KOJOM JE IZGUBILA KONTAKT: Nosi poruku na SRPSKOM JEZIKU, evo i KOJU
Foto: Printscreen/NASA

lepe vesti

NASA USPELA DA "UHVATI PULS" LETELICE SA KOJOM JE IZGUBILA KONTAKT: Nosi poruku na SRPSKOM JEZIKU, evo i KOJU

Dan ranije NASA je saopštila da je izgubljen kontakt sa „Vojadžerom 2“

Objavljeno:

Američka svemirska agencija NASA uspela je da uhvati signal sonde „Vojadžer 2“, s kojom je izgubila kontakt 21. jula, kada je greška u komandi pomerila antenu za dva stepena. „Hvatanje pulsa“ letelice, jedne od dva objekta koja su odletela najdalje od Zemlje i Sunca, pokazalo je da ona i dalje radi i nastavlja svoj put kroz međuzvezdani prostor, javio je Gardijan.

- Zatražili smo pomoć Mreže za duboki svemir i Naučne radio grupe da vidimo da li može da se čuje signal sa „Vojadžera 2“. Ovo je bilo uspešno u smislu da smo „uhvatili puls“ letelice. Sada znamo da je i dalje u funkciji i da nastavlja da leti – rekla je Suzan Dod, menadžer projekta „Vojadžer“, a preneo je Gardijan.

Dan ranije NASA je saopštila da je izgubljen kontakt sa „Vojadžerom 2“.

- Serija planiranih komandi poslatih letelici „Vojadžer 2“ 21. jula slučajno je dovela do toga da se antena pomeri za 2 stepena i ne bude više okrenuta ka Zemlji. Rezultat toga je nemogućnost „Vojadžera 2“ da prima komande i šalje podatke komandnoj sobi – navela je NASA u saopštenju.

Sonda je trenutno udaljena oko 19,9 milijardi kilometara od Zemlje, a zbog poremećaja na anteni prestala je da šalje i prima podatke preko Mreže dubokog svemira (DSN) NASA. Očekuje se da 15. oktobra, kada je zakazano resetovanje sistema, kontakt bude ponovo uspostavljen.

NASA, Svemir
foto: AP

Letelica „Vojadžer 1“ udaljena je od Zemlje oko 24 milijarde kilometara i komunikacija sa njom se za sada odvija potpuno normalno. „Vojadžer 2“ lansiran je u svemir 20. avgusta 1977. godine sa ciljem da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema i međuzvezdani prostor. U svemir je poleteo 16 dana pre „Vojadžera 1“, a ispitao je Jupiter, Saturn, Uran i Neptun da bi 5. novembra 2018. napustio Sunčev sistem i ušao u međuzvezdani prostor.

Ova letelica, kao i njen „blizanac“, nose kroz svemir takozvanu „zlatnu ploču“. Na njoj su snimci sa Zemlje, od zvukova životinja i muzike iz različitih epoha do poruka za vanzemaljce na 59 jezika. Jedan od tih jezika je i srpski, a poruka koju je izgovorio Milan Smiljanić glasi: „Želimo vam sve najlepše sa naše planete“.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ Telegraf Nauka/Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.