TRČALA POLUMARATON I NIKADA NIJE BILA BOLESNA: Osetila je maleni bol i kod lekara i čula JEZIVU DIJAGNOZU! AU!
Rejčel Stjuart, Foto: TikTok- rachaelwaldie

NAVELA I SIMPTOME

TRČALA POLUMARATON I NIKADA NIJE BILA BOLESNA: Osetila je maleni bol i kod lekara i čula JEZIVU DIJAGNOZU! AU!

Rejčel Stjuart je saznala da ima opasno oboljenje koje može da se završi fatalno po pacijenta

Objavljeno:

Škotlanđanka Rejčel Stjuart (28) iz Glazgova prve probleme sa disanjem imala je u februaru 2019. ali tome u početku nije pridavala mnogo značaja. Do tada Rejčel je uvek bila zdrava, trčala je polumaraton, redovno je išla na fitnes treninge u teretani.

- Mislila sam da je stvar krajnje bezazlena, ali onda su krenuli oštri bolovi u grudima i posle 10 dana bila sam prinuđena da odem kod lekara. Narednih pet dana pila sam antibiotike, ali pošto nije bilo nikakvog pomaka, poslata sam na dalje analize - započinje svoju priču Stjuartova, a piše San.

Nakon detaljnih analiza Rejčel je pronađen krvni ugrušak u plućima što može biti vrlo opasno sa fatalnim ishodom po pacijenta. Pluća su počela da joj otkazuju pa je smeštena u bolnicu. Nakon što joj se stanje stabilizovalo otpuštena je kući uz terapiju i upozorenje da mora da bude vrlo oprezna.

- I posle lečenja moje desno plućno krilo i dalje ne radi kako treba, tačnije funkcioniše sa 60 odsto kapaciteta. Lekari nisu preterano optimistični i smatraju da ću biti redovni pacijent po bolnicama bilo na kontrolama, bilo na lečenju do kraja života. Pokazalo se da mi se iznenada pojavila plućna embolija, odnosno blokada plućnih arterija, tačnije krvih sudova koji šalju krv do pluća. Shvatila sam da sam zbog krvnog ugruška počela da gubim dotok krvi u pluća, pa sam završila na respiratoru - objasnila je ova mlada žena.

@rachaelwaldie Not posting this for sympathy...if you're in a similar position keep going, dont give up your fight! Here for anyone that needs it! #fypシ #keepgoing ♬ Don't Give Up On Me (From "Five Feet Apart") - Andy Grammer

Rečjel navodi da je u poslednjih nekoliko godina, od kada je saznala od čega boluje, imala veliki broj snimanja pluća, a ne zna se koliko puta je bila na skeneru i magnentnu rezonancu. Takođe, su joj rađene višestruke neuspele biopsije i morala je duži vremenski period da se oporavlja u bolnici. Ipak, ona naglašava da nije izgubila vraća veru i nadu u život.

- Zastrašujuće je koliko život može da vam se u potpunosti promeni bukvalno preko noći. Nekada sam trčala polumaraton i nisam izlazila iz teretane, a sad ne mogu u laganoj šetnji da pređem 100 metara, a da se ozbiljno ne zamorim. Ipak, nisam dozvolila da me bolest psihički oslabi pošto sam fizički dovolno oslabljena. Novim ljudima koje upoznajem ne pričam o svojoj bolesti zato što pobegnu od mene glavom bez obzira kao da sam zarazna. Međutim, nedavno mi se obratila osoba na TikToku koja je čula za moje stanje i pitala me je za savet. Tek tada sam shvatila da putem društvenih mreža mogu da utičem na druge ljude da prihvate i prevaziđu svoju bolest - objasnila je Stjuartova.

Rejčej je oduvek želela da se takmiči na izboru za Mis, a najzad je skupila dovoljno hrabrosti i prošlog avgusta 2022. godine sa 27 godina učestvovala je na izbor za Mis Ujedinjenog kraljevstva, gde je osvojila 4. mesto. Top 3 joj je izbegao za dlaku, ali zato planira da se i narednih godina prijavljuje. Ona je u međuvremenu našla i dečka sa kojim deli i sreću i tugu, a planira da osnaži svest svim ljudima koji se nađu u situaciji poput njene.

Simptomi

Prema rečima lekara plućna embolija predstavlja opstrukciju (začepljenje) jedne ili više grana plućne arterije trombom/trombima koji potiču iz venskog sistema. Klinička slika embolije je raznovrsna, a zavisi od veličine i broja krvnih sudova koji su začepljeni trombima, kao i od same rezerve kardiovaskularnog i respiratornog sistema pacijenta. Simptomi ove opasne bolesti su:

  • osećaj nedostatka vazduha tokom mrovanja organizma
  • ubrzano disanje
  • ubrzan rad srca
  • kašalj
  • iskašljavanje sukrvičavog sadržaja
  • nagli gubitak svesti
  • jednostrani bol u nozi ili njen otok
  • povišena telesna temperatura

Bonus video:

04:32

MALAKSALOST, BOL U MIŠIĆIMA, DEKONCENTRISANOST, NESVESTICA... Dr Milovanović: Ne, nije umor! To su SIMPTOMI posebne BOLESTI

(Espreso / Srećna Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.