PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA U ŠPANIJI: Levica i desnica izjednačene: Dosad obrađeno 33 odsto glasova (FOTO)
Španska zastava, Foto: Profimedia

opšti izbori

PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA U ŠPANIJI: Levica i desnica izjednačene: Dosad obrađeno 33 odsto glasova (FOTO)

Postoji velika mogućnost da će levičarska partija Pedra Sančeza biti izglasana van funkcije

Objavljeno:

Prvi preliminarni rezultati, sa oko 33 odsto prebrojanih glasova, sugerišu da su levica i krajnja desnica izjednačeni sa po 131 mesta. Koalicija PP/Voks zajedno imaju 163 mesta, dok koalicija levice ima 159.

Podsećamo, potrebno je najmanje 176 mesta za većinu u parlamentu koji broji ukupno 350 mesta. Ovo su samo preliminarni rezultati koji se mogu promeniti do kraja prebrojavanja glasova.

Birališta na vanrednim opštim izborima u Španiji su zatvorena od 20 časova. Izlaznost na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Španiji do 18 časova bila je 53,11 odsto, što je za gotovo četiri procenta manje u odnosu na isti period na izborima u novembru 2019. godine, prenosi "El Pais" pozivajući se na podatke sa 97,96 odsto biračkih mesta.

Kako navodi španski list, na prethodnim opštim izborima u novembru 2019. godine izlaznost do 18 časova iznosila je 56,85 odsto. Međutim, u ovu cifru nije uključeno glasanje poštom, putem koje je ove godine glasalo rekordnih 2,47 miliona birača.

Postoji velika mogućnost da će levičarska partija Pedra Sančeza biti izglasana van funkcije, tačnije da će konzervativna Narodna partija opozicionog lidera Nunjeza Feiha pobediti na izborima sa 145 do 150 mesta, prema istraživanju državne televizije "RTVE".

Pedro Sančez
Pedro Sančezfoto: EPA-EFE/Mariscal

U Španiji će 37,4 miliona građana sa pravom glasa danas odlučiti da li će na vlasti ostati sadašnji premijer Pedro Sančez, lider Španske socijalističke radničke partije (PSOE) ili će kormilo države preuzeti konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) Alberta Nunjeza Feiha.

Prema poslednjim anketama, građani su okrenuti prema krajnjoj desnici, Narodnoj partiji, čija pobeda dozvoljava širenje agresivnog stava protiv feminizma, LGBTQ+ prava i migranata.

- Po prvi put posle dugo vremena osetili smo da Prajd nije traženje više prava, već da se radi o zahtevu da nam se ne oduzmu prava - rekla je za "Rojters" Virdžinija Hernandez Gomez iz grupe za ljudska prava LGBTQ+ Fondacije Triangulo iz Leona.

Profesorka na madridskom Univerzitetu, Rut Ferero-Turion, izjavila je danas za "Al Džaziru" da bi "ekstremno desničarski blok" mogao da dostigne 176 mesta u Parlamentu čime bi dobili većinu. Takva koalicija bi se "fokusirala na kulturna pitanja", dovodeći opasnost prava žena i manjina u pitanje, kao i preusmeravanja fokusa na migrante i dugogodišnju katalonsku krizi.

Madrid
Madridfoto: Profimedia

Glasanje po najvećoj vrućini - građani se dosetili rešenja

Španci su ustali rano, glasali u kupaćim kostimima na izborima za koje mnogi smatraju da nisu organizovani u pravo vreme usred leta zbog neverovatnih vrućina koje se beleže širom Evrope već nedeljama.

Kako prenosi "Rojters", do podneva su prijavljeni dugi redovi ispred biračkih mesta, gde je zabeleženo da je osoblje iznosilo i postavljalo ventilatore, prenosive klima uređaje i delilo flašice vode kako bi se glasači rashladili.

Jedno biračko mesto na Majorci pomerilo je osam od devet glasačkih stolova napolje nakon što je postalo "nepodnošljivo vruće", javili su lokalni mediji. Bilo je sporadičnih izveštaja u medijima o starijim ljudima koji su se onesvestili na glasačkim pultovima.

Javnost uz PP

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, PP će pobediti, ali neće uspeti da obezbedi apsolutnu većinu u parlamentu, prenose svetski mediji.

Da bi formirao vladu, Feihu će biti potrebna podrška krajnje desničarske partije Voks, čiji je lider Santjago Abaskal. Ako je Voks potencijalni saveznik Feiha, onda bi za socijaliste to bio savez sa "Ujedini se" (Sumar) ministarke rada Jolande Diaz, koji čini 15 levičarskih grupa.

Poslednje ankete javnog mnjenja objavljene u Španiji pokazuju da PP ima 33 do 36 odsto glasova, a socijalisti ispod 29 odsto.

Voks i Sumar gotovo da su izjednačeni na 12,5-13,5 procenata.

Španci biraju poslanike za donji dom parlamenta koji ima 350 mesta, kao i 208 od 265 senatora u gornjem domu parlamenta.

Za donji dom parlamenta glasači biraju stranku, a ne konkretnog kandidata, dok u gornjem domu mogu izabrati najviše tri regionalna senatora. Prognoze na osnovu izlaznih anketa biće objavljene nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mesta, ali gotovo definitivan rezultat biće poznat do ponoći.

Prema španskom zakonu, dozvoljeno je najviše tri nedelje da se formalno konstituiše parlament. Vladajući monarh, kralj Felipe VI onda počinje da se sastaje sa partijskim liderima, koji predlažu kandidata za premijera.

Tokom prvog parlamentarnog glasanja za formiranje vlade potrebna je apsolutna većina, a ako ne bude ispunjena, tokom drugog glasanja koje se održava najviše 48 sati kasnije, dovoljna je prosta većina.

Novi izbori se raspisuju ako posle najviše dva meseca nakon prvog parlamentarnog glasanja nijedan kandidat ne uspe da dobije podršku parlamentarne većine.

Bonus video:

04:43

ŠPANIJA POKLEKLA POD PRITISKOM? Šta znači otvaranje kancelarije u Prištini? Stručnjaci otkrivaju pravi RAZLOG ZA OVAKVU ODLUKU

(Espreso / Gardijan / Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.