MUŠKARAC VIŠE OD 30 GODINA SKUPLJA BARBIKE: Igra se sa njima i sada, a ima ih NA HILJADE (FOTO)
Džian Jang, Foto: Printscreen/Instagram/jianyang1979

CARSTVO BARBIKA

MUŠKARAC VIŠE OD 30 GODINA SKUPLJA BARBIKE: Igra se sa njima i sada, a ima ih NA HILJADE (FOTO)

Rekao je da on zapravo nije pravi kolekcionar, već da je dečak koji nikad nije prestao da se igra sa svojim igračkama.

Objavljeno:

Džian Jang kao dete maštao je da će posetiti indonežansku pijacu Gembrong u Džakarti koja je bila poznata kao "zemlja čuda" u kojoj je moguće pronaći lutke za male pare.

Od maštanja do ostvarenja sna kratak je put. Džian danas ima 44 godine, skuplja Barbi lutke aktivno više od 30 godina i njegova kolekcija broji preko 12.000 modela.

U jeku promocije i premijere filma "Barbie", rediteljke i scenaristkinje Grete Gervig, u kojem glavne uloge tumače Margo Robi i Rajan Gosling, priča o Jangu kao najvećem ljubitelju Barbi lutaka teško je zaobići.

Džian je počeo redovno da putuje u Džakartu pre nekoliko godina zbog posla i redovno je posećivao indonežansku pijacu na kojoj je uspeo da pronađe veoma retke modele ili delove lutaka do kojih je bilo nemoguće doći na internetu. Ujedno on je jedan od vlasnika najvećih kolekcija Barbi lutaka na svetu.

"Pravim kolekciju još od 1984. godine kada sam prvi put našao lutku ispod božićne jelke", rekao je Jang za "Vice".

Lutka ispod božićne jelke bila je Barbi u duhu osamdesetih u opremi za aerobik koja je bila namenjena njegovoj sestri. Međutim, Jang ju je prisvojio i od tada, pa sve do danas opsesivno skuplja sve proizovde i modele kompanije Matel.

Muškarac iz Singapura rekao je da je brzo prerastao igračke iz detinjstva, ali da i dalje jako voli Barbi lutke, kao i sve moguće pop kulturne referencije i dizajnerske saradnje koje su u vezi sa njom.

Džian sa svojom kolekcijom od 12.000 Barbi lutaka nije uspeo da uđe u Ginisovu knjigu rekorda jer je najveća kolekcionarka na svetu Betina Dorfman koja ima preko 15.000 Barbi modela.

"Ne igram se sa njima i ne pravim imaginarne čajanke. Mada, volim da im promenim firzuru. To je više moj fazon. Volim da im promenim garderobu itd. Moje lutke idu svuda sa mnom i što se tiče toga potpuno sam besraman", kaže Jang.

Rekao je da on zapravo nije pravi kolekcionar, već da je dečak koji nikad nije prestao da se igra sa svojim igračkama.

Džian Jang kaže da lutke nisu samo dečja nostalgija u njegovom životu, već da su one mehanizam suočavanja sa neprestanim životnim pritiskom.

"Kad već prolazimo kroz razne stvari u životu, zašto je onda problem da povremeno imamo fantazije o površnom i plastičnom svetu. Ako nikom ništa, barem će ublažiti svakodnevni bol", zaključuje Jang.

Bonus video: Kineska lutka od svile​​​​​​​

06:15

Kineska lutka od svile

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.