STRUČNJACI OTKRILI ŠTA PROVOCIRA AJKULE: Ove stvari ih PRIVLAČE KAO LUDE, a ovakve KUPAĆE obavezno IZBEGAVAJTE
Ajkula, Foto: Printscreen/Youtube/New York Post

velika opasnost!

STRUČNJACI OTKRILI ŠTA PROVOCIRA AJKULE: Ove stvari ih PRIVLAČE KAO LUDE, a ovakve KUPAĆE obavezno IZBEGAVAJTE

Opasni predatori ostaju bez hrane zbog prekomernog lova, klimatskih promena i drugih uticaja

Objavljeno:

Zastrašujuća serija napada ili pojavljivanja ajkula na popularnim letnjim odredištima širom sveta izazvala je opravdan strah turista.

Podsetimo samo na umalo tragični događaj, kada je početkom jula Delija Irijarte (40) teško povređena prilikom ronjenja kod ostrva Galapagosa. Dok je istraživala morske dubine nesrećnu ženu neman je ščepala za desnu nogu, pa je od šoka i gubitka krvi umalo izgubila svest.

Sada stručnjaci upozoravaju na mogućnost novih napada predatora, koji ostaju bez hrane zbog prekomernog lova, klimatskih promena i drugih uticaja.

Poznati stručnjak Ralf Kolijer, koji je napisao više knjiga, među kojima “Napadi ajkula u 20. veku”, upozorava na (opasnu) praksu ohrabrivanja turista da hrane predatore iz ruke.

On je zabeležio više incidenata izazvanih ovakvom “praksom”, gde su ljudi zadobili ozbiljne povrede, prenosi The Sun.

S druge strane, predsednik američkog Komiteta za istraživanje ajkula, koji je proučio veliki broj fatalnih incidenata, kaže: “Ajkule više vole duboku vodu, ali mogu se naći i među kupačima”.

Ovaj stručnjak savetuje turiste da izbegavaju nošenje svetlucavog nakita u vodi, koji bi mogao da privuče ajkule, verujući da su ribe.

Uz to, trebalo bi izbegavati nošenje kupaćih kostima jarkih boja.

Ajkula
foto: EPA/HELMUT FOHRINGER

Na kraju, statistika pokazuje da se broj zabeleženih napada u svetu, u poslednjoj deceniji, kreće između 80 i 120, bez obzira na manji broj ajkula.

Iako su šanse male da vas morski predator napadne, nije loše znati šta treba učiniti kada ga ugledate, ili postanete njegova meta.

Stručnjaci kažu da bi, ukoliko ugledate ajkulu, trebalo da ostanete mirni i konstantno je držite na oku, polako se povlačeći prema obali bez naglih pokreta.

Ako se dogodi da krene prema vama, tu nastupa drugačija taktika. Stručnjaci kažu da je najgore "praviti se mrtav" i u tom slučaju treba da se branite koristeći ono što vam je pri ruci, bilo da je to daska za surfovanje, maska za ronjenje ili štap za pecanje.

Treba izbegavati udaranje ajkule golim rukama, a njene "slabe tačke" su predeo očiju, nosa ili škrga.

Ukoliko vas ajkula ugrize morate u što kraćem roku da pritiskom pokušate da zaustavite krvarenje. Ključno je da u što kraćem roku napustite vodu sa što manje fizičkog napora, koliko god je moguće.

Kada stignete na obalu odmah potražite medicinsku pomoć.

Ukoliko ste neko ko pomaže čoveku kojeg je ajkula napala, važe ista pravila. Pritiskom pokušajte da zaustavite krvarenje. Žrtvu izvucite na obalu u što kraćem roku i potražite lekarsku pomoć.

Kada povređenog izvučete na obalu, nemojte ga dodatno pomerati bez preke potrebe.

Bonus video:

00:27

Prva bionička kit-ajkula na svetu debitovala u Šangaju

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.