STOLTENBERG SMIRIO RAZJARENOG ZELENSKOG: Ima PRIMAMLJIVU PONUDU za ublaživanje UKRAJINSKOG BESA (VIDEO)
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, Profimedia

rat u ukrajini

STOLTENBERG SMIRIO RAZJARENOG ZELENSKOG: Ima PRIMAMLJIVU PONUDU za ublaživanje UKRAJINSKOG BESA (VIDEO)

Stoltenberg je, obraćajući se novinarima drugog i završnog dana samita NATO u litvanskoj prestonici Viljnusu, kazao da su članice Alijanse dogovorile ovaj trodelni paket

Objavljeno:

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, danas je naizgled ublažio ukrajinski bes kada je na zajedničkoj konferenciji za medije sa njenim predsednikom Volodimirom Zelenskim, objavio trodelni paket koji ima za cilj da Ukrajinu dodatno približi Alijansi.

To navodi NBC njuz koji dodaje da je Zelenski pozdravio ovakav sporazum, ali je rekao i da bi pozivnica za članstvo u NATO bila bolja opcija.

Stoltenberg je, obraćajući se novinarima drugog i završnog dana samita NATO u litvanskoj prestonici Viljnusu, kazao da su članice Alijanse dogovorile ovaj trodelni paket.

- Ukrajina je sada bliže NATO nego što je to ikada bila - poručio je Stoltenberg.

Paket obuhvata uspostavljanje novog saveta NATO-Ukrajina, ponovno potvrđivanje da će Ukrajina postati članica Severnoatlanstkog saveza i uklanjanje zahteva Kijevu za sprovođenje "akcionog plana za članstvo".

Stoltenberg je kazao da će Alijansa biti uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno" i naveo da je ta zemlja sada "ravnopravna" sa zemljama članicama NATO.

U vezi s ukrajinskim članstvom u zapadnom vojnom savezu, Stoltenberg je rekao da će NATO uputiti poziv za pridruživanje "kada se saveznici slože i kada se ispune uslovi".

On je dodao da, kada se rat završi, NATO "mora da obezbedi postojanje verodostojnih aranžmana za bezbednost Ukrajine kako se istorija ne bi ponovila".

- Danas se sastajemo kao ravnopravni, radujem se danu kada ćemo se sastati kao saveznici - rekao je Stoltenberg Zelenskom i dodao da je "sada najhitniji zadatak osigurati da Ukrajina ima dovoljno oružja".

Zelenski je pozdravio trodelni paket koji nudi NATO i ocenio rezultate smaita Alijanse kao "dobre", ali je dodao da bi pozivnica u članstvo bila "još idealnija".

Ukrajinski predsednik je rekao i da je razumljivo da Ukrajina ne može da postane punopravna članica NATO dok traje rat sa Rusijom, dodavši da je to "apsolutno jasno".

- Mi jasno razumemo da nam partneri pomažu u vezi sa članstvom i da je ovo trenutak preživljavanja.. i razumemo da se neki sada boje da govore o našem članstvu jer niko nije voljan da ima svetski rat, što je logično - rekao je Zelenski.

Bonus video:

01:03

ZELENSKI SE TOLIKO ZAIGRAO DA DAJE UPUSTVA BAJDENU! Stručnjaci analiziraju: Ukrajina insistira, NATO ne želi da testira član pet

(Espreso/Kurir/NBC njuz/Jutarnji list/Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.