1.200 ZEMLJOTRESA ZA 48 SATI: Ima li straha od RUPCIJE VULKANA, oglasio se stručnjak!
Izlivanje lave, Foto: Printscreen/Twitter/ World Meteorological Organization

pretnja

1.200 ZEMLJOTRESA ZA 48 SATI: Ima li straha od RUPCIJE VULKANA, oglasio se stručnjak!

Tutnjava se javlja na poluostrvu Fagradalsfjall na Islandu od 4. jula uveče, što je izazvalo blagu paniku među naučnicima iz islandske meteorološke službe

Objavljeno:

Ogroman nalet zemljotresa duž poluostrva na Islandu u protekla dva dana izazvao je zabrinutost kod stručnjaka koji sada ispituju novu pretnju - erupciju vulkana.

Čudovišni vulkan bi mogao da eksplodira za nekoliko dana nakon što je zabeleženo 1.200 zemljotresa za samo dva dana.

Tutnjava se javlja na poluostrvu Fagradalsfjall na Islandu od 4. jula uveče, što je izazvalo blagu paniku među naučnicima iz islandske meteorološke službe.

Uprkos velikom broju potresa, nema daljeg dokaza koji bi ukazivali da je erupcija neizbežna. Međutim, lokalni mediji kažu da je seizmička aktivnost porasla uz podizanje magme i taloženje ispod površine zemlje od početka aprila.

Od 1.200 zemljotresa, osam je bilo iznad tri stepena po Rihterovoj skali, a najsnažniji je bio između 3,6 i 3,7.

Stručnjak za prirodne opasnosti u islandskoj kancelariji za meteorologiju Elisabet Palmadotir rekla je za lokalni list Visir da njen tim pomno prati situaciju. Njihovo istraživanje uključuje proveru da li se potresi približavaju površini.

"Ovo je definitivno mnogo aktivnosti i mi to shvatamo ozbiljno", rekla je ona.

O tome da li će biti erupcije u narednim danima, Magnus Frejr Sigurkarlson je rekao da je aktivnost bila slična onoj koja je prethodila poslednjoj erupciji u kojoj je bilo pet dana pre nego što je magma izašla na površinu, prenosi Dejli ekspres.

"Ako se ovo nastavi, mislimo da postoji mogućnost da bi do erupcije moglo doći u roku od nekoliko dana", rekao je.

On je dodao da je izgledalo kao da su se zemljotresi u četvrtak ujutru približili površini, ali da je to teško potvrditi.

03:47

ZEMLJOTRES NE PLAŠI TURISTE?! Letovanja se ne otkazuju, a broj turističkih aranžmana tri puta veći! MOGUĆE POJEFTINJENJE

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.