POSLE DOBROG OBROKA POČEO MAHNITO DA POVRAĆA: U želucu mu se migoljili PIPCI, doktori se NAMUČILI da ga SPASU
Bolnica, Foto: Rina

opasno za pacijente

POSLE DOBROG OBROKA POČEO MAHNITO DA POVRAĆA: U želucu mu se migoljili PIPCI, doktori se NAMUČILI da ga SPASU

U endoskopskoj prkasi ovakav slučaj nije redak, ali za pacijenta može biti traumatično iskustvo

Objavljeno:

Svi znamo taj osećaj knedle u grlu, ali jednog je 55-godišnjeg muškarca iz Singapura zadesilo nešto puno gore. Njemu se na putu prema želucu zaglavila - hobotnica!

Da nešto nije u redu, gospodin je shvatio nakon što je počeo povraćati nedugo nakon obroka, a kada su se pojavili i problemi s gutanjem, odjurio je u bolnicu Tan Tok Seng, gde su lekari nakon CT-a utvrdili da mu se u probavnom traktu nasadila hobotnica.

Lekari su potom izvršili ezofagogastroduodenoskopiju, gastrointestinalni pregled pomoću savitljive cevčice, koji je precizno prikazao pipke hobotnice kako se nalaze koji centimetar od granice jednjaka i želuca.

Nakon što su prvi pokušaji izvlačenja uljeza bili neuspešni, doktori su se dosetili kako bi mogli provući endoskop pored hobotnice u želudac i zatim ga okrenuli unatrag.

Hobotnica
Hobotnicafoto: Profimedia

Ideja se ubrzo pokazala kao sjajno rešenje jer su zatim uspeli pomoću pincete uhvatiti glavu hobotnice i izvadili je iz pacijenta.

Muškarac se ubrzo oporavio te je samo dva dana kasnije otpušten iz bolnice.

"Kod pacijenta je utvrđen akutni početak disfagije nakon obroka koji je uključivao hobotnicu. Izvedena je tomografija koja je otkrila dilataciju jednjaka s opstrukcijom hipergustom masom.

Izvršena ezofagogastroduodenoskopija pokazala je hobotnicu koja se smestila u distalnom delu jednjaka 5 cm od kardioezofagealnog spoja, opisano je u medicinskom časopisu namenjenom za kliničku gastroenterologiju i hepatologiju, a u kojem je u nastavku istaknuto i ovo:

"Gutanje stranog tela i impakcija bolusa hrane česti su problemi s kojima se susrećemo u endoskopskoj praksi. Ukupno 80% do 90% unesenih bolusa hrane prolazi spontano, 10% do 20% zahteva endoskopsko lečenje, a manje od 1% zahteva operaciju.

Takozvana puš tehnika primarna je metoda koja se preporučuje uz visoku stopu uspeha", rečeno je.

Bonus video:

02:23

Doktorka Sonja Ristić Blažić o trombozi nakon korone

(Espreso/ Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.