OVA ZMIJOGLAVA RIBA MOŽE DA ŽIVI NA SUVOM, I JAKO JE OPASNA: Ako je vidite obavezno je UBIJTE, drugog SPASA NEMA
zmijoglava riba, Foto: Printscreen/Youtube/National Geographic

FRANKENŠTAJN

OVA ZMIJOGLAVA RIBA MOŽE DA ŽIVI NA SUVOM, I JAKO JE OPASNA: Ako je vidite obavezno je UBIJTE, drugog SPASA NEMA

Životinja može da preživi iznad vode do četiri dana ako uspe da zadrži vlagu

Objavljeno:

U tri oblasti u SAD viđena je neobična zmijoglava riba koju zovu i riba Frankenštajn.

Ona može da udiše vazduh, zbog čega je sposobna da živi na kopnu neko vreme. Životinja može da preživi iznad vode do četiri dana ako uspe da zadrži vlagu.

Pošto je ova vrsta poreklom iz Azije i smatra se "invazivnom" u Americi, stručnjaci kažu da je ne treba vraćati u vodu i odmah je treba ubiti.

Iako ova riba sa oštrim zubima možda deluje normalno, zapravo je veoma opasna za domaće i divlje životinje u Sjedinjenim Državama.

Ima veliku sposobnost razmnožavanja, polažući čak 15.000 jaja istovremeno i može da se mresti i do pet puta godišnje, piše Daily Mail.

Jaja se izlegu za svega nekoliko dana. Pored brzog i velikog kapaciteta polaganja jaja, životinja je takođe opasna zbog svoje ishrane i ponašanja.

Vrhunski je predator

"Ova vrsta je zabrinjavajuća jer je vrhunski grabljivac i narušava prirodnu strukturu lanca ishrane u vodenim ekosistemima“, navodi Njujorška agencija za informacije o invazivnim vrstama.

Svako ko naleti na životinju trebalo bi da na nju stavi led, a ne da je vrati u vodu gde bi mogla da ugrozi autohtone vrste.

Američki stručnjaci za divlje životinje kažu da će stavljanje ribe u zamrzivač ili na led na duži period ubiti životinju i ukloniti pretnju iz tog područja.

Zmijoglave ribe žive u slatkovodnim potocima, rekama, močvarama ili barama i više vole stajaće vode. Prepoznaju se po tome što liče na zmiju. Dugačke su i tanke sa leđnim perajima po celom telu.

Kada potpuno odraste, može biti duga i do metar. Najnoviji primerak viđen je u Misuriju početkom jula, a pre toga i u Pensilvaniji i Luizijani.

Bonus video:

03:14

NIZAK VODOSTAJ MUKA ZA RIBOLOVCE! Nautičar za Kurir TV: Visoke temperature prave poseban problem, na 28 stepeni RIBA JE SKUVANA!

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.