OGLASIO SE ŠOJGU: Rusija spremna da pomogne Kubi
Sergej Šojgu, Foto: Profimedia

javljeno je

OGLASIO SE ŠOJGU: Rusija spremna da pomogne Kubi

On je takođe naglasio da se Havana protivi jednostranim antiruskim sankcijama, koji su protivrečni Povelji UN

Objavljeno:

Rusija je spremna da pruža pomoć Kubi, koja je u nezakonitoj trgovinsko-ekonomskoj blokadi Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom razgovora u Moskvi sa ministrom Revolucionarnih oružanih snaga Republike Kube Alvarom Lopezom Mjerom.

- U uslovima kada SAD već decenijama sprovode nelegalnu i nezakonitu trgovinsko-ekonomsku blokadu Kube, spremni smo da pomognemo Ostrvu slobode i pružimo podršku našim kubanskim prijateljima - rekao je on.

Ministar je naglasio da Moskva i Havana brane Povelju UN, protiv njene zamene takozvanim poretkom zasnovanim na pravilima, koji odražava želju kolektivnog Zapada da promoviše neokolonijalne načine postojanja za račun porobljenih zemalja i poraženih konkurenata.

Izvori sukoba u Ukrajini ─ agresivna politika SAD

Komentarišući situaciju u Ukrajini, kubanski ministar izjavio je da izvori aktuelnog vojnog sukoba u Ukrajini potiču od agresivne politike SAD.

- Težnja Vašingtona da nastavi širenje NATO-a prema ruskim granicama dovela je do posledica koje su primorale Rusiju da otpočne specijalnu vojnu operaciju. U ovom kontekstu Rusija ima vodeću ulogu u borbi protiv fašizma, koji se oni trenutno trude da prošire u Evropi - istakao je kubanski ministar.

On je takođe naglasio da se Havana protivi jednostranim antiruskim sankcijama, koji su protivrečni Povelji UN.

- SAD i neki njihovi saveznici više puta su izvršili invaziju na suverene zemlje, shodno svojim interesima. Kuba je protiv takve licemerne politike i dvostrukih standarda. Istorija će zahtevati od SAD da odgovaraju za posledice njihove agresivne vojne doktrine van granica NATO-a, koja predstavlja pretnju miru, bezbednosti i međunarodnoj stabilnosti - zaključio je ministar vojnog resora Kube.

Bonus video:

01:13

UKRAJINA JE GRANATIRALA RUSIJU NA SVETI DAN! Stručnjaci analiziraju: Putin sme da iskoristi nuklearno oružje, OVO BI BILA ŠTETA

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.