ODUZIMANJE VOZAČKE DOZVOLE DOŽIVOTNO: Italija uvodi nova pravila u saobraćaju, KAZNE RIGOROZNIJE
Italija uvodi nove kazne za vozače, Foto: Printscreen/Instagram/192_rs

obratite pažnju!

ODUZIMANJE VOZAČKE DOZVOLE DOŽIVOTNO: Italija uvodi nova pravila u saobraćaju, KAZNE RIGOROZNIJE

Evo šta čeka vozače u Italiji sa novim pravilima u saobraćaju posebno kod mladih jer je danak smrti šokantan, posebno kod onih između 14 i 29 godina

Objavljeno:

Zbog više od 3.000 mrtvih godišnje na putevima i ulicama u Italiji, alarm je uključio ministar za transport i infrastrukture Mateo Salvini. Razmotrena su i idu na usvajanje nova stroga pravila, posebno za one koji izazovu incidente, a bili su pod dejstvom alkohola, ili droge.

Evo šta čeka vozače u Italiji sa novim pravilima u saobraćaju posebno kod mladih jer je danak smrti šokantan, posebno kod onih između 14 i 29 godina.

Onima koji su bili pijani, ili drogirani, a izazvali su incident, dozvola će biti suspendovana na tri meseca, do dve godine u zavisnosti od stepena alkohola. Ako su doveli do udesa sa smrtnim ishodom, vozačka dozvola se oduzima doživotno. Veoma stroge kazne uvode se za one koji se zateknu da telefoniraju tokom vožnje a posebno ako su izazvali incident tokom telefoniranja.

Apsolutna novina, koju su već uvele brojne zemlje u Evropi, jeste uvođenje blokade motora automobila za alkoholisane, „alkolok“. Od 2024. moraće biti ugrađen mehanizam, neka vrsta brave za motor, ulaskom u kola vozač će biti prinuđen da duva ako „alkolok“ pokaže da je nivo alkohola veći od dozvoljene granice neće moći da upali motor.

Za električne trotinete koji su zbog haotičnog načina vožnje, posebno u prometnim ulicama, doveli do mnogo incidenata i smrtnih slučajeva, uvode se posebna pravila: osiguranje, kaciga i maksimalna brzina 20 -25 kilometara, obavezno davanje signala skretanja kao kod automobila, moraju biti ugrađeni žmigavci. Nova pravila i za automobile i poštovanje biciklista, zabranjeno preticanje ako je distanca od bicikliste manja od jednog i po metra, ista pravila važe i za motobicikliste.

Autoveloks, merač brzina, biće obavezan ispred škola, obdaništa, bolnica. Za prekoračenje brzine do 10 kilometara vozačima će biti suspendovanje dozvole od sedam do 15 dana. Ako se prekršaj ponovi, dozvola se oduzima na veći period i slede uvek novčane kazne.

Nove mere i najdrastčinije uvode se za mlade koji samo što su dobili vozačku dozvolu, a voze snažne motore ili automobile. U prve tri godine od dobijanja vozačke ne mogu da voze automobile visoke cilindraže, a do sada je zabrana bila samo jedna godina.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.