PUTINOV ČOVEK OD POVERENJA, RUS KOG VODI SA SOBOM NA RAZNE AVANTURE: On čvrsto drži UZDE nakon pobune VAGNEROVCA!
Vladimir Putin i Sergej Šojgu, Foto: PA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT: SPUTNIK

MINISTAR ODBRANE RUSIJE

PUTINOV ČOVEK OD POVERENJA, RUS KOG VODI SA SOBOM NA RAZNE AVANTURE: On čvrsto drži UZDE nakon pobune VAGNEROVCA!

Uprkos problemima koje ruska vojna kampanja ima sa neočekivano jakim ukrajinskim otporom i niskim moralom sopstvenih trupa, Šojgu i dalje igra vitalnu ulogu u ovom ratu

Objavljeno:

BBC je objavio tekst o Sergeju Šojguu, ministru odbrane Rusije, čiji se snimak inspekcije trupa na frontu u Ukrajini pojavio nedugo nakon okončanja kratkotrajne pobune privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina i juriša njegovih trupa na Moskvu.

Britanski medijski servis opisao je Šojgua kao čoveka od poverenja ruskog predsednika Vladimira Putina, sa kojim je šef Kremlja išao na pecanje. Tu se misli na Putinovu i Šojguovu avanturu na reci u južnom delu Sibira u avgustu 2017, koju su pratile kamere ruskih medija.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu na pecanju
Vladimir Putin i Sergej Šojgu na pecanju foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

BBC navodi da je Šojgu mesecima bio meta Prigožinovih verbalnih napada pošto je šef ruskih plaćenika koji se bore protiv ukrajinske vojske optuživao ministra odbrane Rusije da je kriv za smrt hiljada njegovih ljudi u ratnim dejstvima.

Navodi se da, uprkos problemima koje ruska vojna kampanja ima sa neočekivano jakim ukrajinskim otporom i niskim moralom sopstvenih trupa, Šojgu i dalje igra vitalnu ulogu u ovom ratu, iako ga je Prigožin optužio da je Putina lagao u vezi sa stvarnim stanjem na frontu u Ukrajini.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

BBC navodi da je Šojgu jedno vreme smatran i potencijalnim naslednikom Putina i dodaje da se ruskom ministru odbrane pripisuju zasluge za vojno zauzimanje Krima 2014.

Šojgu je bio i na čelu ruske vojne obaveštajne službe GRU, za koju BBC navodi da je optužehna za dva trovanja nervnim agensom, od kojih je prvo bio smrtnosni napad iz 2018. u Solsburiju u Velikoj Britaniji, a drugo napad sa skoro fatalnim ishodom na ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Sibiru 2020.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu
Vladimir Putin i Sergej Šojgu foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Britanski medijski servis navodi da kratki video snimak Šojguovom obilaska trupa na frontu u Ukrajini, objavljen nakon Prigožinove vojne pobune, pokazuje da je ruski ministar odbrane i dalje čvrsto na toj funkciji.

BBC navodi da nije poznato kada je tačno snimak nastao, ali da je moguće pročitati poruku koja proizilazi iz njega, a to je da je Putin, barem za sada, stao u odbranu svog ministra i da ga neće otpustiti, uprkos tome što je Prigožin upravo tražio odlazak Šojgua sa funkciju kada je pokrenuo juriš vagnerovaca na Moskvu.

Bonus video:

01:19

POSLE OVOGA JE PUTINOVA POZICIJA ZNATNO OJAČALA! Stručnjaci analiziraju sukob sa Vagnerom: Rusija dobila svetskih sila

(Espreso/ BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.