BIZARNI DETALJI O TITANIKU KOJI 111 GODINA ČUVAJU MISTERIJU: Zvuče kao da su iz filma, od jednog hvata JEZA!
Olupina Titanika, Foto: Printscreen/Youtube/OceanGate Expeditions

TITANIK

BIZARNI DETALJI O TITANIKU KOJI 111 GODINA ČUVAJU MISTERIJU: Zvuče kao da su iz filma, od jednog hvata JEZA!

Olupina koja već 111 godina leži na dnu Atlantika oduvek okupira maštu istraživača, a ovo je nekoliko bizarnih detalja o Titaniku koje možda dosad niste znali

Objavljeno:

Nestanak podmornice Titan sa petoro putnika okupirao je pažnju ljudi širom sveta.

Podmornica koja je trebalo da putnike odvede do olupine Titanika je nestala u nedelju uveče, a nažalost crne slutnje su se obisitine - sinoć je objavljeno da su članovi posade preminuli u imploziji.

Zbog ove tragične situacije, potonuće Titanika ponovno se našlo u središtu pažnje. Olupina koja već 111 godina leži na dnu Atlantika oduvek okupira maštu istraživača, a ovo je nekoliko bizarnih detalja o Titaniku koje možda dosad niste znali.

U potonuću Titanika poginulo je više od dve trećine ljudi

Na brodu su se nalazila ukupno 2224 putnika, uključujući i posadu. Procenjeno je da je poginulo 1517 ljudi, 832 putnika i 685 članova posade.

Podmornica, Titanik
foto: EyePress News Shutterstock Editorial Profimedia

Olupina Titanika verovatno će nestati do 2030. godine

Mikrobi koji jedu gvožđe nastanjeni u olupini broda polako korodiraju brodsko gvožđe, koje će na kraju postati prah koji će odneti okeanske struje. Stručnjaci predviđaju da će brod nestati do 2030.

Prvi film o tragediji Titanika snimljen je iste godine kad je potonuo, a u njemu je glumila preživela putnica

Film Spašena s Titanika snimljen je 1912., iste godine kada je brod potonuo. U filmu je glumila jedna od preživelih Doroti Gibson, inače zvezda nemog filma.

Tokom snimanja nosila je istu odeću kao i u noći kad je Titanik potonuo i doživela je slom pred filmskom ekipom zbog krivice što je preživela.

Olupina je pronađena 1985. u sklopu tajne misije tokom Hladnog rata

Okeanograf Robert Balard sastao se s predstavnicima američke mornarice 1984. kako bi zatražio finansiranje tehnologije potrebne za pronalazak RMS Titanika.

Mornarica je bila više zainteresovana za korišćenje tehnologije za pronalaženje potopljenih podmornica USS Thresher i USS Scorpion.

Balard se složio, ali je pitao može li koristiti tehnologiju i za traženje Titanika ako ostane vremena nakon misije. Pošto nisu očekivali da će Balard uspeti da pronađe olupinu, pristali su. Balard je pronašao 12 dana pre kraja misije.

Putnica prve klase vratila se po svog psa pa umrla s njim u moru

En Elizabet Išam već se nalazila u čamcu za spašavanje kada je odlučila da se vrati na brod koji je tonuo kako bi dohvatila svoju voljenu nemačku dogu.

Podmornica
foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Umrli su zajedno u moru.

Svih 35 mašinaca ostalo je na brodu

Niko od njih nije preživeo. Ostali su na brodu kako bi osigurali da struja ostane uključena kako bi mogli da šalju signale za pomoć i smanje paniku među putnicima.

Bend je svirao više od dva sata nakon što je brod udario u ledeni breg

Poznata scena iz Titanika zaista se dogodila. Naime, bend je svirao dva sata nakon što je brod udario u ledenjak usred haosa i panike koja je zavladala među putnicima.

Navodno su svirali regtajm i valcere, veselu muziku koju su inače svirali u salonu prve klase.

Pronašli savršeno očuvane cipele

Na podmorničkoj ekspediciji Titanik iz 1985. u olupini su pronađene brojne savršeno očuvane cipele. Tela su se raspala, a njihovi kosturi dekalcificirali, a ostale su samo cipele.

Supruga osnivača "OceanGate" koji je u podmornici prapraunuka je para poginulog na Titaniku.

Vendi Raš, supruga Stoktona Raša, osnivača i direktora "OceanGate" koji je poginuo sa ostalim članovima posade, je prapraunuka putnika koji su poginuli na Titaniku.

Reč je o Isidoru i Idi Štraus, suvlasnicima poznate robne kuće Macy's koji su bili među najbogatijim putnicima na brodu. Prema pričama preživelih, Isidor je odbio da uđe u čamac za spašavanje dok sve žene i sva deca nisu ušli. Njegova supruga Ida s kojom je bio 40 godina, odbila je da ide bez njega.

Podmornica, Titanik
foto: EyePress News Shutterstock Editorial Profimedia

Viđeni su kako stoje ruku pod ruku na palubi Titanika dok je brod tonuo. Njihova tragična ljubavna priča prikazana je u filmu Titanik u poznatoj sceni u kojoj par zagrljen u krevetu čeka smrt dok voda nailazi oko njih.

Titanik nije potonuo samo zbog udarca u santa leda?

Rej Boston stručnjak je za Titanik koji je 20 godina istraživao detalje tragedije, tvrdi da nije samo santa leda potopila Titanik već i požar koji je oštetio brod, a navodno ga je zataškala kompanija koja ga je izgradila.

Istraživači kažu da je požar u kotlarnici goreo gotovo tri nedelje pre sudara s ledenjakom i da je uočen puno pre nego što je brod isplovio. Posadi je navodno rečeno da to ne spominju nikome od putnika na brodu.

(Espreso/Kurir/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.