ZELENSKI IZNEO OPASNE OPTUŽBE: Krivi Rusiju zbog pripreme napada na Zaporožje, tvrdi da žele da urade OVO
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, Profimedia

opasnost

ZELENSKI IZNEO OPASNE OPTUŽBE: Krivi Rusiju zbog pripreme napada na Zaporožje, tvrdi da žele da urade OVO

On je ranije izjavio da Rusija razmatra scenario terorističkog akta u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i da je već pripremila sve za to, što je Kremllj negirao

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina međunarodnim partnerima pružila pune informacije o situaciji oko Zaporoške nuklearne elektrane i akcijama ruskih snaga

On je ranije izjavio da Rusija razmatra scenario terorističkog akta u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i da je već pripremila sve za to, što je Kremllj negirao.

- Održali smo brifing za naše partnerske zemlje o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje. Bili su predstavnici zemalja G7 i G20, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Ovde, u Kancelariji. Glavna obaveštajna uprava, Kancelarija tim, naše diplomate su dale dostupne informacije. Naš princip je jednostavan: svet mora da zna šta okupator sprema. Svi koji znaju moraju da deluju - rekao je Zelenski u večernjem obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je istakao da niko u svetu ne treba da gaji iluzije o Rusiji "nakon ruskog terorističkog napada na HE Kahovka i namernih napada terorista na druge brane i energetske objekte".

Zaporožje
foto: Profimedia

- Rusija je ta koja je sada globalni centar cinizma i odatle može doći svaki nalog za bilo koje zlo za koje se nadaju da će prikriti katastrofu. Svet ima dovoljno moći da spreči bilo kakve radijacione incidente, a kamoli radijacionu katastrofu - istakao je Zelenski i dodao da obaveštajne službe različitih zemalja mogu da daju odgovarajuće signale i izvrše neophodni pritisak.

"Planiraju da oslobode radijaciju"

On je napomenuo da će Ukrajina nastaviti da obaveštava partnere, kao i da će informacije biti pružene i onim zemljama koje zadrže određenu neutralnost.

- Očigledno, radijacija ne pita ko je neutralan i može da stigne do bilo koga na svetu. Shodno tome, sada svako u svetu može da pomogne i sasvim je jasno šta treba da se radi - rekao jeZelenski.

On je u četvrtak rekao, pozivajući se na ukrajinske obaveštajce, da Rusija planira da oslobodi radijaciju iz najveće evropske nuklearne elektrane, naveo je britanski "Telegraf".

-Obaveštajci su primili informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog napada na zaporošku elektranu, teroristički akt sa oslobađanjem radijacije - rekao je Zelenski u video obraćanju.

-Sve su pripremili za ovo - dodao je on.

Kremlj je odbacio te optužbe kao "još jednu laž", preneo je "Telegraf".

(Espreso/Agencije/Telegraph.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.