PRODUŽENE VANREDNE MERE VEZANE ZA ZAPADNI BALKAN, EVO I NA KOLIKO: Predstavljaju PRETNJU po BEZBEDNOST AMERIKE?!
Američki predsednik Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

DONETA ODLUKA

PRODUŽENE VANREDNE MERE VEZANE ZA ZAPADNI BALKAN, EVO I NA KOLIKO: Predstavljaju PRETNJU po BEZBEDNOST AMERIKE?!

Obaveštenje o produženju mera upućeno je Kongresu, a takođe će biti objavljeno u Federalnom registru

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden produžio je za još godinu dana vanredne mere povezane sa regionom Zapadnog Balkana, koje su prvobitno proglašene uredbom 2001. godine, objavila je Bela kuća.

- Potezi osoba koji prete miru i međunarodnim naporima za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući činove ekstremističkog nasilja i opstrukciju, i situacija na Zapadnom Balkanu - koja sprečava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije - i dalje predstavljaju neuobičajenu i vanrednu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država - naveo je Bajden.

Obaveštenje o produženju mera upućeno je Kongresu, a takođe će biti objavljeno u Federalnom registru, prenosi Glas Amerike.

Važenje uredbe produžavali su i prethodni američki predsednici.

Bajden u obaveštenju podsetio da je pre dve godine potpisao uredbu kojom je proširio opseg vanrednih mera koje su na snazi još od 26. juna 2001. godine, i naveo da će mere nastaviti da budu na snazi i posle 26. juna 2023. godine.

Američki predsednik je u uredbi (14033), donesenoj 8. juna 2021. godine, naveo da situacija "na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan) tokom poslednje dve decenije - uključujući podrivanje posleratnih sporazuma i institucija posle raspada bivše SFRJ, kao i rasprostranjena korucija u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu - sprečavaju napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije i da zbog toga predstavlja neuobičajenu i vanrednu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država".

Džo Bajden
Džo Bajden foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Prvobitnu uredbu (13219) o vanrednim merama vezanim za Zapadni Balkan, tadašnji predsednik Džordž Buš mlađi potpisao je 2001. godine da bi se "pozabavio neuobičajenim i velikim pretnjama po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD koju u ovom slučaju predstavljaju akcije ljudi koji se bave, pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (koja je sada Republika Severna Makedonija) i drugim delovima regiona Zapadnog Balkana, ili delima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Dejtonskog sporazuma u Bosni ili rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. na Kosovu".

Buš je tu uredbu dopunio 28. maja 2003. godine, "kako bi preduzeo dodatne korake u vezi sa delima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Ohridskog sporazuma iz 2001, u vezi sa Makedonijom (sadašnjom Severnom Makedonijom)".

Bonus video:

02:48

TEKTONSKE PROMENE U AMERICI! Više nije ona SILA koja je bila! Sa dolaskom Bajdena NIŠTA NEĆE biti ISTO (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.