Kineski premijer izjavio da je voljan da radi sa Nemačkom na globalnoj stabilnosti
Foto: Kineska medijska grupa

SARADNJA

Kineski premijer izjavio da je voljan da radi sa Nemačkom na globalnoj stabilnosti

Li je preneo srdačne pozdrave kineskog predsednika Si Đinpinga
predsedniku Štajnmajeru

Objavljeno:

Kineski premijer Li Ćijang sastao se u ponedeljak u predsedničkoj palati u Berlinu sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Li je preneo srdačne pozdrave kineskog predsednika Si Đinpinga predsedniku Štajnmajeru.

„Kako je prošle godine obeležena je 50. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Nemačke, predsednici Si i Štajnmajer su razmenili čestitke i održali telefonski razgovor, pružajući strateške smernice za zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa“, kazao je Li.

Istakao je da Kina pridaje veliki značaj odnosima Kine i Nemačke, i dodao da njegova poseta Nemačkoj i kopredsedavanje Sedmim međuvladinim konsultacijama Kine i Nemačke sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom ima za cilj da sprovede konsenzus koji su postigli šefovi država, kontinuirano povećava poverenje i razjašnjava sumnje, istražuje nove mogućnosti za bilateralnu saradnju, obogaćuje konotaciju kinesko-nemačkog sveopšteg strateškog partnerstva, i doprinosi razvoju obe zemlje i globalnom ekonomskom oporavku.

„Fundamentalni sukob interesa između Kine i Nemačke ne postoji, dve zemlje imaju čvrst temelj za saradnju i snažan zamajac za razvoj“, kazao je Li „Kina uvek podržava otvorenost i saradnju i smatra da je najveći rizik ako ne postoji saradnja.

Najveća skrivena bezbednosna opasnost je da nema razvoja. Kina je spremna da radi sa Nemačkom na održanju mira, razvoja i saradnje, igra konstruktivnu ulogu u doprinosu globalnoj stabilnosti i prosperitetu, i pruži veću sigurnost promenljivom i turbulentnom svetu.

Razvoj Kine je pozitivan doprinos svetu i važna prilika za sve zemlje“.

Štajnmajer je sa svoje strane zatražio od Lija da prenese svoje iskrene pozdrave predsedniku Siju, rekavši da je Nemačka voljna da bude partner Kine od poverenja kako bi zajednički zaštitila liberalizaciju trgovine i susrela se sa izazovima kao što su klimatske promene.

„Nemačka se protivi razdvajanju i svakom obliku konfrontacije, voljna je da pojača komunikaciju sa Kinom kako bi se uložili zajednički napori za promovisanje svetskog mira i razvoja“, kazao je predsednik Nemačke.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog pitanja, kao što je kriza u Ukrajini.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.