PUTOVALA JE 7 SATI NA KAMILI, A ONDA ŽIVOTINJA NIJE MOGLA DALJE: Lekari ostali u ČUDU kada je stigla u BOLNICU...
Trudnica, Foto: Printscreen/TikTok/Princeaca

horor

PUTOVALA JE 7 SATI NA KAMILI, A ONDA ŽIVOTINJA NIJE MOGLA DALJE: Lekari ostali u ČUDU kada je stigla u BOLNICU...

Manje od polovine porođaja sprovodi lekar, a samo jedna trećina porođaja se obavlja u zdravstvenim ustanovama

Objavljeno:

U Saudijskoj Arabiji su putevi do bolnice iz obližnjih sela i drugih ruralnih područja veoma često uski i neprohodni. Zato žene ili drugi članovi porodica pomažu trudnicama da na raznorazne načine pređu čitava pustinjska brda ne bi li nadošle do lekara ili porodilišta.

Slična je situacija i Jemenom, gde žene iz udaljenih područja te zemlje nemaju redovne preglede i ne traže pomoć osim ako ne počnu da krvare ili ne osete jake bolove. Manje od polovine porođaja sprovodi lekar, a samo jedna trećina porođaja se obavlja u zdravstvenim ustanovama. Naime, čak dve petine jemenske populacije živi udaljeno više od jednog sata od najbliže potpuno funkcionalne bolnice. Njima uglavnom nedostaje kvalifikovano osoblje, oprema i lekovi, a ulaganje u puteve i infrastrukturu gotovo da ne postoji.

Putovanje od sedam sati

Mlada Saudijka po imenu Mona (19) očekivala je da će njen put do bolnice, udaljene 40 kilometara od doma na vrhu stenovitih planina, trajati četiri sata. Međutim, zbog neprohodnih puteva, lošeg vremena i trudova, bilo je u pitanju sedam sati.

Saudijska Arabija
Saudijska Arabijafoto: Profimedia

- Svaki put kada bi kamila napravila korak napred ja sam se raspadala - ispričala je Mona, a zatim otkrila da ni životinja u jednom trenutku više nije mogla da hoda, pa je ona, iako pred sam porođaj, do bolnice nastavila peške zajedno sa suprugom.

Bolnica "Bani-Sad" je jedina zdravstvena ustanova za hiljade žena iz tog područja. Iz Monine kuće, u selu Al-Makara, do te ustanove se može stići samo preko planina na kamilama ili pešice. Dok je na kamili išla prema bolnici, Mona se plašila za svoju sigurnost, ali i sigurnost nerođenog deteta.

Nema automobila

Monina priča je samo jedan od mnogih slučajeva teškoća s kojima se suočavaju trudnice u ruralnim područjima zemalja Bliskog istoka. Vlasništvo nad vozilima je izvan dosega većine običnih ljudi u Jemenu, gde 80% stanovništva zavisi od pomoći države.

- Potrebni su nam putevi, bolnice, apoteke. Mi smo zarobljeni. Oni koji imaju sreće sigurno se porađaju, a drugi umiru i podneli su mučenje milion puta - istakao je Monin suprug.

Bonus video:

01:43

STOTINE TRUDNICA NA NOVOJ TELEFONSKOJ LINIJI ZBOG VAKCINE: Ovo su pitanja koja najčešće postavljaju

(Espreso/ Srećna Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.