MONSTRUM IZA MASKE PROFESORA: Ovo je Halid Masud, terorista iz Londona!
Foto: ap

pogledajte taj lik!

MONSTRUM IZA MASKE PROFESORA: Ovo je Halid Masud, terorista iz Londona!

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.
Objavljeno:

Halid Masud, koji je u sredu pregazio tri osobe na Vestminsterskom mostu i usmrtio noževima policajca ispred zgrade britanskog parlamenta, da bi ga zatim policajci upucali i ubili, rođen je u Britaniji kao Ejdrijen Rasel Adžao.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Britanska policija juče je saopštila da je bio višestruko osuđivan za vršenje krivičnih dela, ali nijednom za neko delo u vezi sa terorizmom.

Masud (52) je bio poznat po "brojnim pseudonimima" i živeo je u Zapadnom Midlendsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingem, gde je policija izvršila raciju tokom noći između srede i četvrtka.

Rođen je u Kentu, na jugoistoku Engleske, a odskora je živeo u centralnoj Engleskoj, dodala je policija. Otac je troje dece, ali umesto rodnoj Britaniji, bio je lojalan džihadu i Islamskoj državi.

foto: ap

- Masud nije bio predmet bilo kakvih aktuelnih istraga i nisu postojali prethodni obaveštajni podaci o njegovoj nameri da izvrši teroristički napad - ističe se u saopštenju. Masud je, ipak, bio poznat policiji, navodi se u saopštenju i dodaje da je više puta osuđivan za napade, kao što je nanošenje teških telesnih povreda, posedovanje oružja i ugrožavanje javnog reda.

Prema navodima policije, prvi put je osuđen u novembru 1983, a poslednji put u decembru 2003. godine zbog posedovanja noža.

Bi-Bi-Si navodi da se veruje da je sat vremena pošto je iznajmio "hjundai" kontaktirao kompaniju i rekao im da mu automobil više nije potreban. Šta se dalje dešavalo do trenutka kada se odvezao do Vestminsterskog mosta gde je uleteo medu pešake, nije poznato.

U napadu na Vestminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog parlamenta ubijene su četiri osobe, uključujući napadača, dok je 40 ranjeno.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je Masud bio pod istragom obaveštajnih službi pre nekoliko godina zbog dovođenja u vezu sa ekstremistima, ali da su ga službe smatrale "nebitnom figurom".

U okviru istrage, policija je tokom dana izvršila nekoliko racija, najpre u Birmingemu, a zatim i u drugim delovima Londona i Britanije, pri čemu je uhapšeno osam osoba.U istragu je, pored britanske policije, uključena i obaveštavjna agencija MI5.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.