PENZIONER SADIO CVEĆE U BAŠTI, A ONDA JE U NEŠTO LUPUO: Kada je video šta je VRISNUO OD ŠOKA, nije mogao da VERUJE
Cveće, Foto: Printscreen/Youtube/Bart Verdeyen

ŽIVEO NA BLAGU

PENZIONER SADIO CVEĆE U BAŠTI, A ONDA JE U NEŠTO LUPUO: Kada je video šta je VRISNUO OD ŠOKA, nije mogao da VERUJE

Zaintrigiran neobičnim predmetom počeo je da kopa i na opšte zaprepašćenje imao šta da vidi

Objavljeno:

Penzionisani britanski nastavnik, Ričard Mekejn (71), sadio je cveće u svojoj bašti u Brajtonu kada je primetio da uporno udara u nešto u zemlji, što mu je zatim upalo u ašov.

Zaintrigiran neobičnim predmetom počeo je da kopa i na opšte zaprepašćenje imao šta da vidi. On se caklio iako je bio prekriven slojevima zemlje i prljavštine, a delovalo je kao nešto što je pripadalo kraljevima, vezirima ili nekim drugim visokorangiranim osobama srednjeg veka. Ubrzo je shvatio da je pronašao stari, zlatni prsten s pečatom. Vrisnuo je od uzbuđenja, ne sanjajući kakve ga tek vesti očekuju.

Na prstenu su bili inicijali H. C. i tek tada je zaista postao svestan da je pronašao blago koje je vekovima bilo sakriveno i zakopano u njegovoj bašti.

Ubrzo je usledilo nešto još bolje.

Naime, kako su utvrdili procenitelji, prsten s pečatom je star 400 godina i najverovatnije je pripadao Hemfriju Kokeramu koji je živeo na obližnjem imanju u Hilersdonu. On je bio glava bogate porodice, a prsten koji je pronašao Ričard, prema proceni stručnjaka, datira iz 1620. godine

- Bio sam veoma uzbuđen kad sam iskopao prsten. Odmah sam znao da je star i veoma vredan. I bio sam u pravu. Ovaj komad nakita nalazio se u bazi antiklviteta, ali niko ništa o njemu nije znao punih 400 godina sve dok ga ja nisam pronašao u svojoj bašti - ispričao je Ričard i priznao da mu je u trenucima pronalaska srce lupalo "kao ludo".

Nakon što je prsten očistio odneo ga je u poznatu aukcijsku kuću Nunans Majfer u Londonu, koja je taj vredan komad nakita procenila na neverovatnih 14.000 evra.

- Bio sam zapanjen kad su mi rekli koliko prsten vredi. Planiram da ga prodam i od tog novca pomognem mojoj deci. Već decnijama imam tu kuću, nisam imao pojma da zapravo sedim na pravom blagu - dodao je on.

Stručni konsultant aukcijske kuće Nunans Majfer, Najdžel Mils, potvrdio je autentičnost vrednog komada nakita.

- Prsten datira iz 1620. i najverovatnije je pripadao lokalnom bogatašu iz tog perioda, Hemfriju Kokeramu. On i njegova porodica bili su izuzetno bogati, bili su veliki donatori crkve, a njihovo prezime potiče od staroengleske reči "kokan" što znači stanovnik pored potoka. Nema nikave sumnje da je ovo njegov prsten - istakao je Mils.

Prema britanskom zakonu, metalni novčići ili bilo koji drugi predmeti sa najmanje 10 odsto plementih metala stariji od 300 godina tretiraju se kao blago. Pronalazač blaga dužan je da to prijavi lokalnim vlastima u roku od 14 dana nakon čega sledi zakonom utvrđena procedura, a tek nakon toga ima pravo da pronađeni predmet proda.

(Espreso/ Srecnarepublika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.