Šta će biti sa vodom iz Fukušime?
Fukušima, Foto: Profimedia

pogledajte

Šta će biti sa vodom iz Fukušime?

Ove nuklearke četvrte generacije su sigurne čak i za pad aviona

Objavljeno: 17:11h

Posle pucanja brane na Dnjeparu iz bezbednosnih razloga obustavljen je rad i najveće nuklearke u Evropi "Zaporožje". Nadležni uveravaju da je sve pod kontrolom ali svet strepi - i od "Zaporožja" i od najave Japana da će ispustiti radioaktivnu vodu iz nuklearke u "Fukušimi".

Nuklerka "Zaporožje" ima šest reaktora i tokom vikenda je počelo gašenje poslednjeg. U njoj je i 2.200 tona potrošenog nuklearnog materijala. Nadležni tvrde - sve je zaštićeno i pod kontrolom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju prati situaciju i ukazuje na "ranjivost" nuklearke, jer se nalazi na području ratnih dejstva.

- Ove nuklearke četvrte generacije su sigurne čak i za pad aviona. Međutim, moraju da obezbede redovan priliv vode. Voda je jedina koja može da gasi reaktor, smanjenjem temperature. Ukoliko to ne postignu moglo bi doći do katastrofalnih posledica - kaže dr Ilija Plećaš, naučni savetnik i predsednik NO "Nuklearni objekti Srbije”.

Zaporožje
foto: Profimedia

Zabrinutost raste i zbog najave Japana da će u okean ispustiti 1,3 miliona tona radioaktivne vode iz nuklearke "Fukušima“ koju je 2011. uništio zemljotres. Nadležni uveravaju - voda je bezbedna, ali susedne države i ekolozi traže drugo rešenje i pitaju - kako voda, koja je hladila nuklearne reaktore može biti bezbedna.

-Tokijska elektroenergetska kompanija nikada nije potpuno istražila koliko će nuklearno zagađena voda nauditi ljudskom telu, kaže stanovnica Tokija.

Druga anketirana stanovnica kaže da kada se zagađena voda ispusti u more, situacija će postati ozbiljnija i uopšte se neće usuditi da jede morske plodove.

"Pomorski život se kreće preko okeana. Mora se pažljivo razmotriti plan ispuštanja vode, jer će to imati ozbiljan uticaj na našu industriju", rekao je stanovnik Tokija.

Zbog katastrofe u "Fukušimi“ ribarska industrija sa tog područja izgubila je tržište. A ispuštanje kontaminirane vode odrazilo bi se i na izvoz hrane iz Japana.

01:20

NUKLEARNA ELEKTRANA ZAPOROŽJE KLJUČ ZA PREDSTOJEĆU ZIMU?! Stručnjaci upozoravaju: Ako je Rusi osvoje DIKTIRAĆE USLOVE SVETU

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.