TENZIJE IZMEĐU VELIKIH SILA, NOVE PROVOKACIJE: Kina počela manevre kod Tajvana u trenutku kada se OVO dešava
Vojni avion, Foto: Pritnscreen/Twitter/@WarMonitors

vojne vežbe

TENZIJE IZMEĐU VELIKIH SILA, NOVE PROVOKACIJE: Kina počela manevre kod Tajvana u trenutku kada se OVO dešava

Kineska uprava za pomorsku bezbednost izdala je danas upozorenje o zabrani plovidbe kod grada Tajdžou u provinciji Džeđiang zbog vežbi gađanja sa ratnih brodova

Objavljeno:

Kina je danas započela vojne vežbe u Istočnom kineskom moru u blizini Tajvana, koje uključuju vežbe gađanja sa ratnih brodova, u trenutku kada SAD i saveznici izvode svoje vežbe u zapadnom Pacifiku, prenosi Rojters.

Kina redovno izvodi vežbe duž svoje obale, iako one u blizini Tajvana često privlače najviše pažnje, navodi britanska agencija.

Kineska uprava za pomorsku bezbednost izdala je danas upozorenje o zabrani plovidbe kod grada Tajdžou u provinciji Džeđiang zbog vežbi gađanja sa ratnih brodova.

Vežbe su u blizini ostrva Dačen koje je Tajvan kontrolisao do 1955. a Kina će izvoditi odvojene manevre u drugom delu Istočnog kineskog mora do srede, saopštila je uprava za pomorsku bezbednost.

Kineske vežbe u Istočnom kineskom moru poklapaju se sa pomorskom vežbom u Filipinskom moru koja je počela u petak i u kojoj učestvuju SAD, Japan, Kanada i Francuska. U njima učestvuju dve udarne grupe predvođene nosačima aviona USS Nimic i USS Ronald Regan koje deluju zajedno prvi put od juna 2020, navodi se u saopštenju Sedme flote SAD.

Nekoliko dana pre vežbe patrola, obalske straže Filipina, SAD i Japana izvele su prvu trilateralnu vežbu kod obale jedne zapadne provincije Filipina.

02:02

Očekuje se da će Kina i zemlje Centralne Azije pokazati saradnju na visokom nivou na predstojećem samitu

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.