Kina unapređuje brigu o starima
Foto: Kineska medijska grupa

VAŽNO

Kina unapređuje brigu o starima

Zemlje istočne i jugoistočne Azije, Evrope, Severne Amerike, Australije i
Novog Zelanda trenutno imaju najveći procenat radno sposobnog
stanovništva u svetu, što se po UN-u odnosi na osobe starosti od 25 do 64
godine

Objavljeno:

Dan stanovništva Kine obeležava se 11. juna, a jedna od glavnih tema je bila i briga o starima, s obzirom da je kineska populacija sve starija. Globalno se očekuje da će se broj starijih od 65 godina udvostručiti sa 761 miliona 2021. na 1,6 milijardu 2050. godine, prema najnovijim projekcijama stanovništva Ujedinjenih nacija.

Zemlje istočne i jugoistočne Azije, Evrope, Severne Amerike, Australije i Novog Zelanda trenutno imaju najveći procenat radno sposobnog stanovništva u svetu, što se po UN-u odnosi na osobe starosti od 25 do 64 godine.

Ovaj fenomen brzog starenja stanovništva doveo je do zabrinutosti u pogledu budućnosti globalne ekonomije usred raznih izazova. Eksperti su ustvrdili da bi starenje moglo da uspori stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) ali je malo verovatno da će mnogo uticati na prihode po glavi stanovnika, što je ljudima najvažnije.

„Kina će biti društvo koje ozbiljno stari do 2035. godine kada broj osoba starijih od 60 godina dostigne 400 miliona, što čini 30 posto njenog stanovništva“, rekao je Vang Haidung, direktor Odeljenja za starenje i zdravlje u Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji, na konferenciji za novinare 20. septembra 2022. godine.

U Kini je krajem 2022. godine bilo 280 miliona ljudi starosti 60 i više godina, što čini 19,8 posto ukupne populacije, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za statistiku. Očekuje se da će ta cifra premašiti 300 miliona do 2025, a 400 miliona do oko 2035.

Da bi se poboljšalo zapošljavanje starijih osoba, krajem avgusta vlada je pokrenula internet stranu za starije talente u Kini, pružajući platformu ponovnog zapošljavanja za "starije talente". Preko 5.000 starijih osoba koje traže posao i 110 regrutera prijavilo se u prva dva dana od pokretanja stranice.

Pored toga, prošlog meseca objavljene su smernice za olakšavanje izgradnje osnovnog sistema za brigu o starima, koji bi do 2025. trebalo da preuzme brigu o starijim osobama koje ne mogu da se brinu o sebi, a nemaju porodicu koja bi brinula o njima.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.