NIKO NIKAD NIJE ŽIVEO KAO SILVIIO BERLUSKONI: Ovo je prava ISTINA o njemu, SKORO NEMOGUĆE JE BITI OVAKAV!
Silvio Berluskoni, Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

OPRAŠTAMO SE OD NJEGA

NIKO NIKAD NIJE ŽIVEO KAO SILVIIO BERLUSKONI: Ovo je prava ISTINA o njemu, SKORO NEMOGUĆE JE BITI OVAKAV!

Berluskoni je bio italijanski poslovni čovek, političar i državnik koji tri puta osvojio mandat premijera Italije

Objavljeno: 11:43h

Silvio Berluskoni, bivši premijer Italije, je preminuo u bolnici u Milanu, u 86. godini života.

Hospitalizovan je prošlog petka, kako bi obavio „planirane testove“ u vezi sa hroničnom mijelomonocitnom leukemijom od koje već neko vreme boluje, ali su danas ipak stigle teške vesti.

Berluskoni je bio italijanski poslovni čovek, političar i državnik koji tri puta osvojio mandat premijera Italije.

Rođen je 29.09.1936. godine u familiji srednje klase, a nakon studija prava se počeo baviti građevinom. S vremenom je stvorio "Fininvest", medijsku kuću koja će sa vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV-kuće, radio stanice i novine u Italiji. Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom partijom i njenim vođom Betinom Kraksijem, postao je jedan od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u Italiji. Postao je i vlasnik fudbalskog kluba AC Milan, što mu je doonelo veliku popularnost širom Italije i Evrope.

Početkom 1990-ih su kraj hladnog rata i otkriće niza korupcijskih skandala doveli do sloma do tada vladajućih demokršćana i socijalista, te se držalo da ništa neće stajati na putu reformiranim komunistima koji pola veka nisu bili na vlasti, pa se nisu uprljali u očima italijanskih glasača.

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskoni foto: EPA/Angelo Carconi

Berluskoni je odlučio da tome da alternativu u obliku sopstvene stranke po imenu "Forza Italia", pa je stvorio desničarsku koaliciju kojoj se pridružili reformirani neofašisti iz stranke "Alleanza Nazionale" i padanijski separatisti iz Lega Nord. Ta je koalicija dobila izbore godine 1994. i Berluskoni je po prvi put postao premijer, navodi se na Wikipediji.

Godine 1996. se koalicija raspala, a novim izborima su na vlast došli levičari na čelu s Romanom Prodijem. Pet godina kasnije Berluskoni je ponovno dobio izbore kao vođa desnice i tada je postao premijer, a njegov drugi mandat je najduži u historiji Republike Italije.

Berluskoni se istakao po neoliberalnoj ekonomskoj politici, zalaganju za evropsko ujedinjenje ali i bliskim vezama s američkom administracijom Džordža V. Buša, kojeg je podržao u invaziji na Irak. Zbog toga, kao i zbog niza istraga o korupciji kao i izjava koje opravdavaju i veličaju fašizam, Berluskoni je jedna od najkontroverznijih ličnosti današnje Evrope.

Na parlamentarnim izborima 2006. ga je tesno porazila koalicija levog centra na čelu s bivšim premijerom Romanom Prodijem. Nakon što se ta koalicija raspala, u aprilu 2008. je na čelu desničarske koalicije ponovo osvojio izbore.

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskoni foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Njegov treći mandat je koincidirao sa izbijanjem velike globalne krize koja je izuzetno teško pogodila Italiju, a takođe je bio obeležen i seksualnim skandalima. Sve je to dovelo do drastičnog pada Berluskonijeve popularnosti i gubitka dotadašnjih političkih saveznika.

Nakon što je u jesen 2011. eskalirala kriza zemalja evrozone Berluskoni je izgubio većinu u Parlamentu, te 8. novembra 2011. najavio ostavku.

Medijski tajkun i milijarder, Berluskoni je prvi put došao na funkciju 1994. i vodio četiri vlade do 2011. godine

"Bunga bunga" žurke i javni privatni život

Osim politike, Berluskoni je dospeo na naslovnice zbog svog privatnog života, koji je često bio veoma javan.

Berluskoni nije krio da je voleo mlađe žene. Njegova najnovija partnerka, partijska koleginica Marta Fascina, mlađa je od njega više od 50 godina. Poznato je da je koristio transplantaciju kose i plastičnu hirurgiju kako bi izgledao mlađe.

Upoznao je svoju drugu suprugu, Veroniku Lario, nakon što je ona igrala u toplesu u jednoj predstavi. Više puta javno je izražavala frustraciju zbog ponašanja svog muža prema mladim ženama.

Podnela je zahtev za razvod nakon što je njen suprug fotografisan na proslavi 18. rođendana manekenke Noemi Leticije.

Njegov najupečatljiviji skandal bile su navodne "bunga bunga" zabave u njegovoj vili.

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskoni foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Bio je optužen za podmićivanje 24 osobe, uglavnom mlade ženske gošće svojih "bunga bunga" zabava, u suđenju u kojem je optužen da je platio za seksualni odnos sa 17-godišnjom marokanskom plesačicom u noćnom klubu.

Na kraju se ispostavilo da je 2010. Berluskoni, dok je bio premijer, telefonirao policijskoj stanici i tražio oslobađanje 17-godišnje Karime "Rubi" El Mahrug, zvane Rubi kradljivica srca, koja je bila uhapšena zbog krađe. Bila je i prijavljen gost žurki "bunga bunga".

Italijanski mediji preneli su da je premijer tvrdio da je devojčica nećaka ili unuka egipatskog predsednika, a on je pokušavao da izbegne diplomatski incident.

Berluskoni je proglašen krivim da joj je platio za seks i zloupotrebu ovlašćenja 2013. godine - ali je ta presuda poništena sledeće godine.

Sa svoje strane, Berluskoni je uvek odbacivao tvrdnje da je platio bilo kojoj ženi za seks, ali je takođe priznao da nije "nikakav svetac".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.