ZBOGOM, PRIVATNOSTI Ako ovaj zakon prođe, Amerikanci će poslodavcu morati da daju DNK test!
Foto: Reuters

dokle smo stigli?

ZBOGOM, PRIVATNOSTI Ako ovaj zakon prođe, Amerikanci će poslodavcu morati da daju DNK test!

Ovo je kranje nehumano, jer poslodavci treba da ocenjuju zaposlene na osnovu talenta i učinka, a ne na osnovu njihovog genetskog profila
Objavljeno:

Dok je svet bio zaokupljen Trampovom zabranom ulaska muslimanima u SAD, komitet američkog Predstavničkog doma odobrio je gotovo neprimetno predlog zakona, koji bi mogao da izbaci iz ravnoteže život mnogih Amerikanaca: prema tom zakonu, preduzeća bi imala pravo da zahtevaju od zaposlenih da podnesu rezultate DNK analize.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Američki i evropski genetičari su užasnuti, ističući da DNK test mora biti dobrovoljan. Informacije o mogućim oboljenima pripadaju sferi privatnosti, ocenjuje Evropsko društvo za humanu genetiku (ESHG).

Protesti u Parizu se otrgli kontroli! Demonstranti sa fantomkama gađali žandarme PROJEKTILIMA! (FOTO) (VIDEO)

Protest evropskih naučnika je razumljiv, jer iskustvo pokazuje da se inicijative u oblasti bioetike kad-tad prenesu i na Evropu. U ovom slučaju, to bi bilo pogubno, jer bi američke kompanije u budućnosti mogle da iskoriste interne velnes-programe preduzeća da izbegnu zakonski definisanu zaštitu privatne sfere u domenu genetike.

Ko ne bude učestvovao u programima kompanija, koji uključuju i genetsku analizu, biće kažnjen znatno većim troškovima zdravstvenog osiguranja, a oni kod kojih se na osnovu genetske analize utvrdi povećani rizik od oboljenja, postaće teret za kompaniju, te im se ugovori o radu neće produžavati i, samim tim, imaće manje šanse da razviju karijeru.

foto: Thinkstock

Pre nekoliko godina, u Nemačkoj je zdrava nastavnica premeštena u administraciju zato što joj je otac imao nasledno oboljenje Hantingtonova horea, piše "Zidojče cajtung".

Ovo je kranje nehumano, jer poslodavci treba da ocenjuju zaposlene na osnovu talenta i učinka, a ne na osnovu njihovog genetskog profila, pogotovo kada se ima u vidu da rezultati genetske analize u većini slučaja utvrđuju samo rizik, koji ne znači da će osoba zaista oboleti.

foto: Giphy

Osim toga, mnogi ljudi ne žele da zna kakve genetske rizike nose u sebi, a kod retkih genetskih poremećaja koji sasvim sigurno predviđaju određeno oboljenje, na primer pomenuta Hantingtonova horea, pacijenti ne mogu ništa da preduzmu kako bi sprečili, ili makar odložili nastupanje bolesti.

Bonus video: Melanija Tramp: Modni stil od seljančice do Prve dame Amerike

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.