RODITELJI DOBILI POZIV USRED NOĆI, SAZNALI UŽASNE VESTI: Devojčica (13) nađena MRTVA, preminula zbog OPASNOG TRENDA
Devojčica, Foto: Gina Kelly / Alamy / Alamy / Profimedia

jezivo

RODITELJI DOBILI POZIV USRED NOĆI, SAZNALI UŽASNE VESTI: Devojčica (13) nađena MRTVA, preminula zbog OPASNOG TRENDA

Roditelji nisu ni naslućivali šta će se dogoditi

Objavljeno:

Trinaestogodišnja devojčica Esra Hajnes preminula je nakon udisanja štetnih hemikalija iz dezodaransa, a njeni roditelji sada nastoje da probude svest u društvu kada je reč o opasnosti ovog trenda poznatog kao "hromiranje", sve popularnijeg među omladinom u Australiji.

Esra je išla u srednju školu u Melburnu. Doživela je srčani zastoj i pretrpela nepopravljivo oštećenje mozga nakon što se otrovala "hromiranjem" 31. marta kada je noć provela kod drugarice.

Njeni roditelji Pol i Andrea nisu ni naslućivali šta će se dogoditi.

TikTok
TikTokfoto: Profimedia

"Otišla je kao i obično kod drugarice. Uvek smo znali gde je i sa kim je", rekla je Andrea za "Current Affair".

"Nijedan roditelj ne želi da primi takav poziv usred noći, a mi smo ga nažalost primili. Rečeno nam je da dođemo po ćerku", nastavila je.

Lekari hitne pomoći pokušali su da reanimiraju Esru na licu mesta i majci su rekli da je devojčica "hromirana". Reč je o opasnoj pomami među tinejdžerima kada se hemikalije udišu "da bi se brže naduvali".

Ispostavilo se da je taj osećaj bio fatalan za Esru koja je u besvesnom stanju prevezena u bolnicu gde je ubrzo priključena na aparate.

Osam dana kasnije doktori su rekli da joj je "mozak nepopravljivo oštećen" i porodica je odlučila da je skine sa aparata, prenosi New York Post.

Opasan trend udisanja farbe i drugih hemikalija iz domaćinstva koje sadrže hrom uključujući dezodoranse pa čak i sprej protiv insekata, odneo je više od deset mladih života u Australiji od 2009. godine.

Posle Esrine smrti, Odeljenje za prosvetu države Viktorije pokrenulo je akciju većeg informisanja učenika o opasnostima od udisanja hroma u kojoj su im se pridružili i lekari.

Međutim, Pol i Andrea pozivaju nadležne da preduzmu širu akciju kako bi se sprečilo da još neka porodica pretrpi ovakvu tragediju.

Oni traže da proizvođaći raspršivača promene formulu dezodoransa kako bi oni bili bezbedniji za upotrebu, kao i da se u školama na svake dve godine održava tečaj pružanja prve pomoći.

Bonus video:

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.