EVO KO JE ZAPRAVO ERDOGANOV PROTIVNIK KEMAL KILIČDAROGLU: Ovo je prava ISTINA O NJEMU!
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

BIOGRAFIJA

EVO KO JE ZAPRAVO ERDOGANOV PROTIVNIK KEMAL KILIČDAROGLU: Ovo je prava ISTINA O NJEMU!

Među poznatim aktivnostima često se pominje da je 2017. godine pešice išao od Ankare do Istanbula. Na oko 420 kilometara dugačak put je sa svojim pristalicama krenuo u okviru protestne akcije "Marš pravde“ u znak protesta protiv navodne represije Erdoganove AKP

Objavljeno:

U Turskoj je juče održan prvi krug predsedničkih izbora u kom su snage odmerila četiri kandidata. Preliminarni rezultati pokazali su da će u drugom krugu snage odmeriti aktuelni predsednik Režep Tajip Erdogan i lider opozicije Kemal Kiličdaroglu.

Prema poslednjim podacima, na osnovu 99,31 posto obrađenih glasova, Erdogan je u prvom krugu osvojio 49,41 posto, dok je Kiličdaroglu osvojio 44,96 posto glasova.

Ko je Kemal Kilidždaroglu?

Kemal Kiličdaroglu je rođen 1948. u porodici državnih službenika u jednom selu na istoku Anadolije. Potiče iz porodice Alavita koji su etničko-religijska manjina u Turskoj. Četvrto je od sedmoro dece i jedini u porodici koji je studirao.

U Ankari je diplomirao ekonomiju i finansije i 1971. se zaposlio kao referent u turskom Ministarstvu finansija, a 1992. je imenovan za direktora Uprave za socijalno osiguranje. U penziji je od 1999. godine, navodi Dojče vele.

U bliskom okruženju oduvek je važio za poštenog i pouzdanog službenika, a u javnosti je stekao reputaciju borca protiv korupcije.

Tako i započinje političku karijeru kada je na zahtev socijaldemokratsko-kemalističke stranke CHP pripremao jedan izveštaj o korupciji koji je naišao na pozitivan odjek tadašnjeg lidera te partije Deniza Bajkala koji je Kilidždaroglua podstakao da se bavi politikom.

U turski parlament ušao je kao poslanik ove stranke 2002. godine. Počeo je više da se pojavljuje u medijima kada je objavio nekoliko dokaza o korupciji u zemlji. Njegova popularnost dodatno je porasla zbog verbalnih sukoba s više poslanika Erdoganove islamsko-konzervativne stranke AKP. Godine 2009. kandidovao se za gradonačelnika Istanbula, ali je izgubio od protivkandidata iz redova AKP.

Kemal Kiličdaroglu
foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Kad je 2010. zbog jednog skandala dugogodišnji predsednik CHP Deniz Bajkal morao da napusti funkciju, Kiličdaroglu je dobio podršku stranke.

Među poznatim aktivnostima često se pominje da je 2017. godine pešice išao od Ankare do Istanbula. Na oko 420 kilometara dugačak put je sa svojim pristalicama krenuo u okviru protestne akcije "Marš pravde“ u znak protesta protiv navodne represije Erdoganove AKP.

Gandi-Kemal

Kiličdaroglu je poznat i po svojoj smirenosti. Jedan od nadimaka u javnosti mu je "Gandi-Kemal“, zbog njegove navodne karakterne sličnosti s Mahatmom Gandijem. Kažu i da je izrazito miran, strpljiv, odlučan, detaljan i uporan.

Osim toga, važi za političara na kojeg je u političkoj istoriji Turske izvršeno najviše fizičkih napada ili atentata. Preživeo je oružani napad kurdske milicije PKK, napad u parlamentu, kao i pokušaj bombaškog napada od terorističke Islamske države za vreme njegovog "Marša pravde“.

Uprkos pozitivnom imidžu, i tome što je opozicija stala iza njega, Kiličdaroglu ne važi za harizmatičnog lidera koji bi bio prava alternativa Erdoganu.

Podsetimo, građani Turske danas su glasali na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsednička kandidata, 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.