Paket eksploziva poslat nemačkom ministarstvu iz Grčke!
Foto: AP/Ilustracija

istraga u toku

Paket eksploziva poslat nemačkom ministarstvu iz Grčke!

Prema nemačkim medijima, paket je bio upućen ministru finansija Volfgangu Šojbleu koji u Grčkoj važi za jednog od najodgovornijih za pogubne mere štednje, uvođene u toj zaduženoj zemlji od 2010. godine, koje su je uvukle u recesiju
Objavljeno:

Paket sa "eksplozivnom mešavinom", otkriven u sredu u Ministarstvu finansija Nemačke, poslat je iz Grčke, izjavio je grčki policijski izvor.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Toskas preuzeo je taj slučaj pošto je dobio informacije nemačke policije, i vlasti dve zemlje sarađuju u vezi s tim, dodao je isti izvor.

EKSPLOZIV U VLADI NEMAČKE: Uzbuna u Berlinu!

Policija u Berlinu je saopštila u sredu da je u Ministarstvu nađen paket koji sadrži "eksplozivnu mešavinu (...) koja se često koristi u pirotehničkoj proizvodnji", i da je mogla izazvati "znatne" povrede. S poštanskim žigom Grčke, na paketu su ime i stvarna adresa pošiljaoca, a na omotu je logo glavne opozicione desničarske partije, desničarske Nove demokratije (ND), rekao je izvor grčke policije. Navedeni pošiljalac je političar, Adonis Georgijadis, s krajnje desničarske populističke frakcije Nove demokratije, omražen i na krajnoj levci, i na krajnjoj desnici grčke scene, vlasnik knjižare koja je česta meta napada pripisanih anarhističkim pokretima. Grčka policija istražuje moguće veze te sa sličnim akcijama grčkih ekstremističkih pokreta, rekao je izvor iz policije. Vlasti takođe ispituju kako je paket koji sadrži eksploziv, mogao da bude poslat i to u inostranstvo. Prema nemačkim medijima, paket je bio upućen ministru finansija Volfgangu Šojbleu koji u Grčkoj važi za jednog od najodgovornijih za pogubne mere štednje, uvođene u toj zaduženoj zemlji od 2010. godine, koje su je uvukle u recesiju.

foto: AP

Nemačka agencija DPA je javila da je je uređaj u paketu s "nekom vrstom detonatora", bio kućne izrade. Berlinska policija evakuisala je prijemnu službu Ministarstva kada je otkriven sumnjiv paket koji je prenet na sigurnu lokaciju gde je policija detonirala eksplozivni sadržaj. U novembru 2010. godine, paket sa eksplozivom poslat je iz Grčke nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, otkriven je u njenoj službi za prijem pošte. Po nemačkim vlastima, ta pošiljka je bila deo serije paketa-bombi otkrivenih gotovo istovremeno u Berlinu, Bolonji - u Italiji, i u ambasadama u Atini i na tamošnjem aerodromu. Tvrdilo se da su te akcije zbog kojih je Evropa bila na oprezu, i nisu izazvale pogibije, bile delo jedne ekstremističke grčke anarhističke grupe, "Zavere vatrenih jezgara". Ta u velikoj meri rasformirana grupa, bila je koautor nekoliko akcija sa italijanskim anarhistima grupe FAI (Neformalna anarhistička federacija), a slala je pakete-bombe u Italiji još od 2000-ih. Više od deset članova "Zavere" izdržava duge zatvorske kazne u Grčkoj, ali se sporadični napadi, bez žrtava, i dalje izvode u Grčkoj u ime te organizacije.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.