TEMPERATURE PRŽE U 2 ZEMLJE, OBORENI REKORDI: Meteorolozi ZABRINUTI zbog onoga što sledi! Šta se ovo dešava?
Toplotni udar u Španiji, Foto: Aleksandra Čolić

nepodnošljiva vrelina

TEMPERATURE PRŽE U 2 ZEMLJE, OBORENI REKORDI: Meteorolozi ZABRINUTI zbog onoga što sledi! Šta se ovo dešava?

Temperature ovih dana više su i za 10 do 15 stepeni od uobičajenog proseka za kraj aprila

Objavljeno:

Vrela vazdušna masa sa severozapada Afrike zahvatila je prethodnih dana Pirinejsko poluostrvo, a širom Španije i Portugalije beleže se rekordne temperature vazduha za april.

Širom južne i jugozapadne Španije i na jugoistoku Portugalije temperature su dostigle i prešle 35°C, a rekorder je Kordoba. U tom gradu temperatura je dostigla 39°C, što je najviše ikada izmerena temperatura vazduha u Španiji u aprilu, pri čemu je rekord srušen za čak dva stepena.

Temperature ovih dana više su i za 10 do 15 stepeni od uobičajenog proseka za kraj aprila.

Na području Madrida temperatura vazduha prešla je 32-33°C. Područje Madrida nalazi se na nadmorskoj visini od 600 do 700 metara.

Vrućina
Vrućinafoto: Profimedia

Inače, rekordne temperature na jugu i jugozapadu Španije zabeležene su unutar kopna, na 50 do 100 od Sredozemnog mora, dok su temperature na obali Mediterana daleko prijatnije sa vrednostima oko 25°C i to zbog rashlađujućeg uticaja mora u ovom delu godine (temperatura mora duž južne i istočne obale Španije 17-18°C). Na području Valensije i Majorke mereno je "tek" 20°C.

Još prijatnije je na atlantskoj obali Španije, uz temperature od 15 do 20°C.

Osim vrlo visokih tempertaura, Španiju i Portugaliju pogađa i veoma intenzivna suša, a obilnih padavina neće biti ni u narednom periodu.

Zbog vrlo visokih temperatura i suše, širom Pirinejskog poluostrva postoji opasnost od šumskih požara.

Narednih dana očekuje se tek blagi pad temperature vazduha, ali će se vreo talas na jugu i jugozapadu Španije i dalje nastaviti, a početkom sledeće sedmice treba ponovo očekivati oko 45°C.

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas
foto: Profimedia

Temperature koje se ovih dana beleže širom Pirinejskog poluostrva, uobičajene su za letnje mesece, a ranijih godina ovakve temperature nisu se pojavljivale pre maja.

Tokom vrelih letnjih meseci nije rekad slučaj da temperatura vazduha unutar kopna na jugu i jugozapadu Španije dostigne i 47°C.

Ono što posebno zabrinjava da na Pirinejskom poluostrvu tek predstoji sušna sezona sa vrlo visokim temperaturama, a nivo reka i jezera već sada su na istoriojskom minimumu.

Vrela vazdušna masa sa Pirinejskog poluostrva neće narednih dana zahvati ostatak Evrope i naše područje, što je čest slučaj da u letnjem delu godine vreo vazduh sa tog područja stigne do Srbije i našeg područja.

Bonus video:

03:09

EVO KADA VAM JAKNE VIŠE NEĆE TREBATI! Nedeljko Todorović do detalja otkrio kakva nas VREMENSKA PROGNOZA OČEKUJE U FEBRUARU

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.