OVA ZEMLJA "GORI" U APRILU, TEMPERATURE ĆE BITI REKORDNE, A POSTOJI I JEDNA VELIKA OPASNOST: Šta se ovo dešava?
Devojka, Foto: EPA/Marcial Guillen

VRELO VREME

OVA ZEMLJA "GORI" U APRILU, TEMPERATURE ĆE BITI REKORDNE, A POSTOJI I JEDNA VELIKA OPASNOST: Šta se ovo dešava?

I dok će ove sedmice Pirinejsko poluostrvo "goreti" na 40°C, znatno hladnija vazdušna masa nalaziće se iznad centralne Evrope i našeg područja, uz veoma promenljivo i kišovito vreme, nalik jesenjem

Objavljeno:

Vrela vazdušna masa zahvatila je Pirinejsko poluostrvo i širom Španije i Portugalije donosi prave letnje temperature. One su već danas na jugu Španije dostigle 30°C, a narednih dana očekuju se temperature kao usred leta.

Narednih dana nad Španijom i Portugalijom preovladavaće vedro i vrelo vreme, a očekuje se priliv još toplije vazdušne mase sa severa Afrike.

Snažan termički greben sa juga i jugozapada usloviće strujanje napomenutog vrelog vazduha, tako da se već sutra na jugu Španije očekuje 35°C, u sredu i do 38°C, a najvreliji dani biće četvrtak i petak, uz temperature i do 40°C.

Najtoplije će biti unutar južnih i jugozapadnih predela Španije, odnosno u kontinetalnim predelima, koji su unutar pedesetak kilometara od Sredozemnog mora.

Najtopliji grad narednih dana biće Sevilja, a u ovom gradu i očekuje se 40°C. Ako se prognoze ostvare, to bi bila najviša ikada temperatura u aprilu u Španiji. Osim Sevilje, rekordi bi mogli da padaju širom zemlje.

U mnogim predelima na jugu, jugoistoku, istoku i severoistoku Španije i na jugoistoku Portugalije temperatura će narednih dana biti oko 35°C, pa će te rekordne temperature za april mesec beležiti Mursija, Saragosa i svi gradovi koji su udaljeni od Sredozemnog mora, ali se nalaze u ravnici. U Madridu se očekuje 32°C, a nadmorska visina glavnog grada Španije je 650 metara.

I dok će veći deo zemlje goreti na temperaturama od 35 do 40°C, znatno prijatnije i ugodnije očekuje na obalnom području Sredozemnog mora i to zahvaljujući rashlađujućem uticaju vodene površine u ovom delu godine (17-18°C), pa će maksimalna temperatura u Malagi, Valensiji, Barseloni i drugim gradovima na obali Mediterana biti oko 25°C.

Kina, Vrućina, Toplotni talas, Leto
foto: Profimedia

Još svežije biće na atlantskoj obali na severozapadu Španije i severu Portugalije, uz temperature od 18 do 20°C.

Usled ekstremno visokih temperatura i veoma suvog vremena, narednih dana širom Pirinejskog poluostrva, odnosno širom Španije i Portugalije postojaće ogromna opasnost od šumskih požara.

Ono što posebno zabranjiva je i suša, a dosadašni deo bio je veoma sušan, pa su reke i jezera na istorijskom minimimu.

Španiju i Portugaliju tek očekuje početak vrelog vremena, koje na Pirinejskom poluostrvu traje od maja do septembra, uz temperature i preko 40°C, a tokom letnjih meseci i do 47°C. Ovaj deo godine odlikuje se i minimumom padavinama, a pojedine lokacije tokom tog dela godine prođu i bez kapi kiše.

Kina, Vrućina, Toplotni talas, Leto
foto: Profimedia

Dosadašnji vreli talasi pojavljivali su se prvi put uglavnom tek pred kraj maja, a ove godine to je slučaj mesec i više dana ranije, a takve situacije biće sve učestalije narednih godina.

Prema trenutnim prognozama, osveženje na Pirinjskom poluostrvu očekuje se tek za vikend, a temperature će biti u padu za 5 do 10 stenei. Međutim, na jugu zemlje ostaće i dalje vrlo toplo za ovo dobva godine, uz temperature iznad 30°C.

I dok će ove sedmice Pirinejsko poluostrvo "goreti" na 40°C, znatno hladnija vazdušna masa nalaziće se iznad centralne Evrope i našeg područja, uz veoma promenljivo i kišovito vreme, nalik jesenjem.

Bonus video:

07:42

GLOBALNO ZAGREVANJE NE POSTOJI?!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.