AKO SE U ISPOVESTI PRIZNA ZLOSTAVLJANJE DECE, CRKVA NE MORA DA PRIJAVLJUJE SLUČAJ? Jeziva odluka suda
Zlostavljanje dece / Ilustracija, Foto: Profimedia

užas

AKO SE U ISPOVESTI PRIZNA ZLOSTAVLJANJE DECE, CRKVA NE MORA DA PRIJAVLJUJE SLUČAJ? Jeziva odluka suda

Advokati troje Adamsove dece nameravaju da podnesu zahtev tražeći od Vrhovnog suda da preispita svoju odluku

Objavljeno:

Vrhovni sud Arizone presudio je da Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjihdana može odbiti da odgovori na pitanja ili preda dokumente u skladu sa državnim zakonom koji oslobađa verske službenike da moraju da prijave seksualno zlostavljanje dece ako saznaju za zločin tokom ispovedanja.

Presuda je doneta 7. aprila, ali je javnosti objavljena tek u utorak. Tužba koju su podnele žrtve seksualnog zlostavljanja dece optužuje crkvu, nadaleko poznatu kao Mormonska crkva, dvojicu njenih biskupa i druge članove crkve za zaveru i nemar da nisu prijavili člana crkve Pola Adamsa da je zlostavljao njegovu stariju ćerku još 2010. godine. Nemar je, tvrdi se u tužbi, omogućio Adamsu da nastavi da zlostavlja devojčicu čak sedam godina, u vreme kada je zlostavljao i devojčicinu sestru.

Zlostavljanje dece
Zlostavljanje decefoto: Profimedia

Lin Kadigan, advokat Adamsove dece koja je podnela tužbu, kritikovala je odluku suda.

"Nažalost, ova odluka proširuje privilegiju sveštenstva izvan onoga što je zakonodavac nameravao, dozvoljavajući crkvama da prikriju zločine nad decom", rekla je ona.

Crkva se u saopštenju složila sa postupkom suda.

"Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana slaže se sa odlukom Vrhovnog suda Arizone", navodi se u saopštenju. "Duboko smo ožalošćeni zlostavljanjem koje su ova deca pretrpela. Crkva ne toleriše bilo kakvu zloupotrebu."

Adams je takođe objavio video-snimke sebe kako seksualno zlostavlja svoje ćerke na internetu, hvalio se zlostavljanjem na društvenim mrežama i priznao federalnim agentima za sprovođenje zakona, koji su ga uhapsili 2017. godine bez pomoći crkve. Te radnje su navele sudiju Višeg suda okruga Kočiz Lauru Kardinal da 8. avgusta 2022. presudi da se Adams odrekao prava da čuva u tajnosti svoje priznanje biskupu Džonu Herrodu iz 2010. godine.

Sveštenik / Ilustracija
Sveštenik / Ilustracijafoto: Profimedia

"Zajedno, Adamsovi otvoreni postupci pokazuju nedostatak pokajanja i duboko zanemarivanje principa crkve", rekla je Kardinalova u svojoj presudi. "Njegova dela se mogu okarakterisati samo kao odricanje od pokajničke privilegije sveštenstva."

Sveštenstvo u Arizoni, kao i cu mnogim drugim američkim saveznim državama, mora da prijavi informacije o seksualnom zlostavljanju ili zanemarivanju dece organima za sprovođenje zakona ili organima za zaštitu dece. Izuzetak od tog zakona – poznat kao privilegija sveštenstva-pokajnika – omogućava članovima sveštenstva koji saznaju za zlostavljanje putem duhovnih ispovesti da čuvaju informacije u tajnosti.

Crkva je svoju odbranu u tužbi zasnovala na privilegiji, tvrdeći da Herod i drugi biskup koji je saznao za Adamsovo priznanje, Robert "Kim" Mauzi, nisu imali zakonsku obavezu da ga prijave zbog zlostavljanja njegove starije ćerke i uložili su žalbu na odluku sudije.

Dana 15. decembra, Apelacioni sud Arizone presudio je u korist crkve, rekavši da ne mora da predaje disciplinsku evidenciju za Adamsa, koji je ekskomuniciran 2013. godine. Apelacioni sud je takođe odlučio da crkveni službenik koji je prisustvovao crkvenom disciplinskom ročištu je mogao da odbije da odgovori na pitanja tužioca tokom svedočenja u pretpretresnom postupku, na osnovu privilegije sveštenstva i pokajnika.

Advokati koji zastupaju ćerke Adamsa i jednog od njihove braće odneli su slučaj pred Vrhovni sud Arizone, gde nisu pobedili, prema presudi iz aprila.

U neobičnom potezu, Kadigan je rekao da advokati troje Adamsove dece nameravaju da podnesu zahtev tražeći od Vrhovnog suda da preispita svoju odluku.

Istraživanje Asošiejted presa o privilegiji sveštenstva pokazuje da ona postoji u 33 države i da je mormonska crkva, kojoj su se često pridružili Katolička crkva, Jehovini svedoci i druge veroispovesti, uspešno lobirala protiv pokušaja da se ona reformiše ili eliminiše.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.