RAĐA SE NOVA ISLAMSKA DRŽAVA: Dečaci pristižu pristižu svakog dana, sve je više regruta! (VIDEO)
Foto: Printskrin Jutjub / ZeitgeistFilms

šta je sad ovo?

RAĐA SE NOVA ISLAMSKA DRŽAVA: Dečaci pristižu pristižu svakog dana, sve je više regruta! (VIDEO)

U intervjuu koji je dao Džonatanu Rotu sa Riskhedža, objasnio je zašto smatra da se u severozapadnom delu Sirije događa nešto o čemu niko ne izveštava
Objavljeno:

Američki novinar koji je dve godine bio u zarobljeništvu Al Kaide progovorio je o stanju u Siriji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Niko na to ne obraća pažnju", kaže on.

"Osniva se nova Islamska država u Siriji... Niko ne zna šta se tačno događa na severozapadu Sirije. Ja znam jer sam ja u kontaktu sa nekim ljudima tamo, koji stalno snimaju videa. Još nismo spojili sve tačke", kaže Teo, a prenosi Biznis insajder.

Piter Teo Kurtis, poznat kao novinar koji je uspeo da preživi dve godine zarobljeništva kod Al Nusre u Siriji. Al Nusra, u međuvremenu preimenovana u Fatah al-Šam kako bi svojim finansijerima mogla da pruži izgovor da je reč o odjednom "umerenim" pobunjenicima, od početka rata u Siriji vojna je organizacija terorističke grupe Al Kaida. O njegovom oslobađanju 2014. i svemu što je prethodilo, u međuvremenu je snimljen i dokumentarac "Theo who lived".

U intervjuu koji je dao Džonatanu Rotu sa Riskhedža, objasnio je zašto smatra da se u severozapadnom delu Sirije događa nešto o čemu niko ne izveštava.

"Stići iz te druge Islamske države, koja leži na granici sa Turskom, do bilo koje evropske zemlje, dovoljno je nekoliko sati autobusom. : "O, da. Imamo ovde nove Francuze, nove Engleze, svaki dan."

On kaže i to da vlada Sirije zaista pobeđuje u ratu, ali da to ima i svoju cenu. "Sirijska vojska je razbila pobunjenike. Oni su prvo bili u pojedinim urbanim četvrtima po gradovima, a sad su proterani u ruralna područja. Zauzimaju neka sela. A kad vojska SAD ili Kurdi ili neka kombinacija konačno stigne do Rake, glavnog grada ID, svi ti militanti ID biće već nedeljama u begu. Oni su već otišli iz grada", rekao je on.

On predlaže vrlo kontroverznu strategiju protiv strategije ID koju naziva "nestani u brdima". "Ako to zvuči kao da zagovaram mir s ID, da, to je to. Previše ih je da bi ih sve pobili", kazao je on.

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.