Najomraženiji čovek na svetu je HRVAT! A ima i ALBANSKO poreklo! (FOTO)

digao cenu leka u nebesa

Najomraženiji čovek na svetu je HRVAT! A ima i ALBANSKO poreklo! (FOTO)

Martin Škreli, vlasnik farmaceutske kompanije koji se ekspresno našao na crnoj listi Amerikanaca, ima korene koji vuku s ovog podneblja
Objavljeno: 20:08h
Martin Škreli (32) snivač i glavni direktor farmaceutske kompanije "Turing", koja je preko noći za pet hiljada odsto podigla cenu medikamenta namenjenog za lečenje parazitskih infekcija i AIDS, potiče iz hrvatsko-albanske emigrantske porodice.
Od momenta kada je zbog njegove kupovine licence za lek Deraprim, isti poskupeo sa 13.50 američkih dolara na 750 dolara po piluli, ovaj čovek postao je najomraženiji na svetu.
On je u svoju odbranu izjavio da se lek koristi toliko retko da zdravstveni sistem neće ni osetiti rast cene, uz obećanje da će kompanija Turing od dobijenog profita poboljšati metod lečenja kod pacijenata.
Ko se leči Deraprimom? - Trudnice koje su se zarazile toksoplazmozmom, vrstom parazitske infekcije - Osobe sa oslabljenim imunitetom (AIDS pacijenti i pacijenti oboleli od pojedinih vrsta raka).
- Mi nismo pohlepna farmaceutska kompanija koja pokušava da zaradi na bolesnicima, mi samo pokušavamo da opstanemo. Ipak, složili smo se da smanjimo cenu Deraprima tako da bude pristupačniji, a da istovremeno donese veoma mali profit kompaniji - rekao je Martin, ali nije precizirao za koliko će umanjiti vrednost leku. Ipak, na vest o smanjenju cene leka odreagovala je i predsednički kandidat demokrata Hilari Klinton, koja je pozitivno ocenila tu najavu.
Od ovog kontroverznog biznismena u međuvremenu se putem Tvitera ogradila i glavna lobirajuća grupa u svetu farmacije PhRMA
NIJE MU PRVI PUT
Kada je Martin Škreli 2011. godine bio na čelu Retrofin kompanije, kupovao je zastarele lekove namenjene deci sa bubrežnim problemima. Lek je bio odobren od američke Uprave za hraniu i lekove (FDA) davne 1988. godine, a Martinu je doneo zaradu od 28.50 dolara po piluli.
BBC
New York Times

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.