PILOT USRED LETA OSETIO DA MU NEŠTO PUZI ISPOD SEDIŠTA: Iskočila je OPASNA ŽIVULJKA, reakcija će se PREPRIČAVATI
ilustracija, Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

DRAMATIČNO

PILOT USRED LETA OSETIO DA MU NEŠTO PUZI ISPOD SEDIŠTA: Iskočila je OPASNA ŽIVULJKA, reakcija će se PREPRIČAVATI

Imao je na umu da ujed žute kobre može biti fatalan i da ubije čoveka za samo 30 minuta

Objavljeno:

Za južnoafričkog pilota Rudolfa Erazma to je bio samo još jedan običan let sve dok na visini od nešto više od tri kilometra na letu od Blumfontejna do Pretorije nije primetio slepog putnika u avionu – kobru koja puzi i krije se ispod njegovog sedišta.

– Iskreno, u početku sam mislio da moj mozak ne registruje šta se dešava – rekao je on za Bi-Bi-Si.

– Osetio sam da mi nešto hladno klizi niz košulju na leđima, misleći da nisam dobro zatvorio flašu sa vodom i da mi možda kaplje niz leđa. Ali kada sam se okrenuo i pogledao dole, video sam kobru kako puzi i nestaje ispod sedište – ispričao je.

Zatim je odlučio da prinudno sleti privatni avion Beechcraft Baron 58 sa četiri putnika (i zmijom) na najbliži aerodrom Velkom.

Imao je na umu da ujed žute kobre može biti fatalan i da ubije čoveka za samo 30 minuta.

Ali nije želeo da izaziva paniku među putnicima, pa je prvo dobro razmislio pre nego što ih je mirnim glasom obavestio da se u kabini nalazi i neželjeni putnik.

– Veoma sam se plašio da bi zmija mogla da se uvuče u zadnji deo kabine i izazove paniku. Ali na kraju sam odlučio da im kažem: “Dragi putnici, u avionu je zmija, ispod mog sedišta, pa ćemo pokušati da sletimo što je pre moguće – rekao je on.

Dodao je da se u jednom trenutku moglo čuti kako je igla pala na pod dok su se svi putnici na trenutak ili dva ukočili od straha.

On je dodao da su piloti obučeni za brojne nepredviđene scenarije, ali to ne uključuje susret sa otrovnom zmijom u kokpitu. Međutim, kapetan Erazmo je sjajno reagovao.

Prisustvo zmije u avionu, iako veoma šokantno za sve, nije bilo sasvim iznenađujuće. Naime, dvoje zaposlenih u aeroklubu Vuster, odakle je avion prvi put poleteo, rekli su da su ranije primetili reptila koji se krije ispod letelice i da su pokušali da ga uhvate, ali bezuspešno.

Kapetan Erazmo je rekao da je pokušao da pronađe zmiju pre ulaska u avion, ali pošto je nigde nije bilo, pretpostavio je da je ispuzala preko noći ili rano ujutru.

Erazmo je hvaljen kao lokalni heroj, a komesar za civilno vazduhoplovstvo Južne Afrike Popi Kosa pohvalila je njegovu „zaista sjajnu reakciju koja je spasila sve putnike u avionu“, preneo je News24.

Ali, skromni pilot kaže da se ne oseća posebno zbog onoga što je uradio.

– Mislim da su pohvale malo preterane, jer… Moji putnici su takođe ostali pribrani i smireni – ispričao je on.

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.